Oppeja HyMy-kylästä 1: Terveiset monialaisuustiimiltä

Jaksossa Metropolian lehtorit ja HyMy-kylän Monialaisuustiimin toimijat Elina Wasenius, Saila Pakarinen ja Teija Rautiola keskustelevat siitä, miten Monialaisuustiimi tukee opiskelijoiden oppimista poikkialaiseen asiantuntijuuteen sarjassa Oppeja HyMy-kylässä. Äänessä myös Metropolian opiskelija Teemu Pekkala.
HyMy-kylä = Hyvinvointia Myllypurosta.
Katso myös Metropolian Metsälähettiläät video
https://youtu.be/CvM6G5Rh7mU
Podcast tiedostona: Lataa omalle laitteellesi (20.7MB)
MetroPodian RSS-syöte: RSS
Äänitteen nimi: HyMy_1638516237118.mp3
————————————————————————————————————————
Puhuja 1 Elina Wasenius
Puhuja 2 Saila Pakarinen
Puhuja 3 Teija Rautiola
Puhuja 4 Teemu Pekkala, Metropolian Metsälähettiläät
[äänite alkaa]
Puhuja 1 [00:00:19]: Tämä jakso aloittaa Oppeja HyMy-kylästä -podcastsarjan. Ja meillä on täällä HyMy-kylän monialaisuustiimin asiantuntijoita, joihin minäkin kuulun. Nimeni on Elina Wasenius ja toimin muuten lehtorina Metropoliassa. Sen lisäksi meillä on täällä Saila. Kerrotko vähän, kuka olet.
Puhuja 2 [00:00:38]: Moikka. Eli Saila Pakarinen, ja lehtorina Metropoliassa. Ja tämän vuoden toiminut monialaisuustiimin vetäjänä, ja ollut viime vuonnakin monialaisuustiimissä sitten aktiivisena toimijana.
Puhuja 1 [00:00:50]: No niin. Ja sitten on vielä Teija.
Puhuja 3 [00:00:53]: Tervehdys kaikille. Olen Teija Rautiola, ja myös Metropolian lehtori, ja olen toiminut vuoden alusta tämän HyMy-kylä-monialaisuustiimin tiimiläisenä.
Puhuja 1 [00:01:04]: Ja minä olen myös meidän keskustelujemme vetäjä. Vaikka olen monialaisuustiimin asiantuntija, niin minä tässä saatan esittää teille vähän täydentäviä kysymyksiä ja avata ehkä kuulijoille vähän eri näkökulmasta tätä asiaa nyt sitten. No lähdetäänkö liikkeelle, kun podcastin nimi oli Oppeja HyMy-kylästä, niin mikä tämä HyMy-kylä oikeastaan on? Kerrotko Saila meille.
Puhuja 2 [00:01:31]: No ihan aluksi voisi ajatella, että se on konkreettinen paikka täällä Myllypuron kampuksella. Se liittyy innovaatiokeskittymään. Eli on tavallaan sellainen toiminnallinen oppimisympäristö, jossa aktiivisesti yhdessä tutkitaan, kehitetään, innovoidaan ja opitaan. Asioita opinnollistetaan, ja siellä on tietenkin opiskelijat isossa roolissa, mutta myös henkilökunta-asiantuntijat, opettajat ja lähialueen yhteistyökumppanit. Erilaiset asiakkaat, jotka siellä meillä käyvät ihan konkreettisesti palveluita hankkimassa, toisaalta yhteisöt, kaupungit, järjestöt, yritykset. Että hyvin monipuolinen ja avoin maailmalle oleva oppimisympäristö. Ilmiöpohjaista oppimista.
Puhuja 1 [00:02:27]: No niin. Eli siis tavallaan voitaisiin puhua, että tämä on tällainen ehkä opiskelijan ja opettajien tällainen roolien muunnospaikka. Että siellä ei ehkä ihan ole tavanomaista sellaista opettaja-oppilas-roolia, niin kuin aiemmin on ollut. Vaan siellä ehkä nämä roolit vähän muuttuvat. Pitääkö tämä paikkansa?
Puhuja 2 [00:02:47]: Yhdessä tehden, yhdessä oppien. Joo, totta.
Puhuja 1 [00:02:51]: Ja siellä asiakas on keskiössä kuitenkin. Että opiskelijat oppivat, ja ehkä opettajatkin oppivat, ja asiakas on nimen omaan se keskeinen asia siellä. Että lähdetään hyvin asiakkaasta, tai hänen tarpeestaan liikkeelle.
Puhuja 2 [00:03:09]: Ehdottomasti. Ja myös sen konkreettisen kampuksella olevan tilan lisäksi tietysti olemme paljon toimineet digisti, digitaalisten yhteyksien äärellä, kun on toimintoja kehitetty tai tavattu. Tai asiakkaitakin on siellä verkossa ohjattu.
Puhuja 1 [00:03:23]: Eli täällä HyMy-kylässä päästään tutkimisen, kehittämisen ja innovoinnin pariin, ja oppimaan näiden asioiden kautta. Eikö näin?
Puhuja 2 [00:03:33]: Kyllä.
Puhuja 1 [00:03:35]: No niin. Kyllä. No sitten, mainitsitte täällä, että monialaisuustiimin työntekijöitä, tai ollaan työskennelty monialaisuustiimissä. Niin mikä se monialaisuustiimi on, kertoisiko Teija meille vähän?
Puhuja 3 [00:03:50]: No monialaisuustiimi liittyy oikeastaan siihen, että me pyrimme saamaan aikaan tämän tiimin kautta monialaista osaamista, asiantuntijuutta opiskelijoille. Eli on tiedossa, että sosiaali- ja terveysalan asiakkaiden tarpeet ovat hyvin moninaisia tänä päivänä. Ja monialaisuustiimi pyrkii edistämään sitä resilienssiä, mikä opiskelijoille opintojen aikana tulee tästä poikkiasiantuntijuuden, monialaisuuden alueelta. Ja näin ollen se sellainen avoin yhdessä oppiminen on se tarkoitus kaikkinensa, ja se asiakas keskiössä. Tiedetään, että enää ei yhden tutkinto-ohjelman opiskelijoiden hoidontarpeenarviointi riitä, vaan me pyrimme saamaan aikaan todella tuon, niin kuin Saila tuossa kertoi, että miten hymykylässä toimitaan, niin pyritään saamaan aikaan meidän sosiaali- ja terveysalan tutkinto-ohjelmien opiskelijoiden osaaminen ja ohjaajien tuella. Ja HyMy-kylän monialaisuustiimillä on myös kumppanuushankkeita. Ja nämä kumppanuushankkeet ovat sen kaltaisia, että niihin kumppanuushankkeiden toimintaan on synergisoitu sitten tämä TKIO-toiminta sillä tavalla, että näihin hankkeisiin liitetään monialaisia innovaatioprojekteja, opinnäytetöitä ja myös opiskelijoiden harjoitteluja. Että se on sellainen hyvin tärkeä asia, niiden kumppanuushankkeiden rooli siellä monialaisuustiimin sisällä, toiminnassa.
Puhuja 2 [00:05:36]: Ja juuri monialaisuustiimi rakentaa siltoja ja yhteyksiä Metropolian sisälläkin. Meillä on upeita osaajia, kulttuurin, tekniikan, liiketalouden puolella. Että miten saadaan tavallaan se moninaisuus, poikkialaisuus näkymään HyMy-kylässä.
Puhuja 1 [00:05:52]: Eli siellä haetaan ihan tällaisia uudenlaisia tapoja toimia, yli tutkintorajojen. Voitaisiinko puhua sellaisesta toiminnasta. Ja pyritään tällä nimenomaan hyödyntämään sitä meidän HyMy-kylän asiakasta mahdollisimman monipuolisesti. Että hän saattaisi samalla käynnillä, tai useammalla käynnillä ehkä tavata useamman tutkinnon edustajan. Joko yhdessä tai erikseen. Eli tällä rikotaan sitä vanhaa, totuttua mallia. Eikö niin?
Puhuja 3 [00:06:22]: Aivan täysin, kyllä.
Puhuja 2 [00:06:23]: Ja samalla rakennetaan jotain uutta, mitä opiskelijat sitten valmistuessaan vievät työelämään. Eli ehkä myös pystytään kehittämään sitä työelämää sitten. Uusia ratkaisuja.
Puhuja 3 [00:06:34]: Kyllä. Ja vastataan sen työelämän muutostarpeisiin sillä, että koulutuksen aikana opiskelijat saavat kokemuksen siitä poikkialaisuuden hyödyntämisestä, ja näin ollen he ovat sitten toimijoina varmasti aivan täysin paljon herkempiä siihen monialaisuusasiantuntijuuden hyödyntämiseen eri tehtävissä.
Puhuja 1 [00:06:57]: Eli tällaista hyvin tulevaisuusorientoitunutta työskentelyä siellä HyMy-kylässä ihan selkeästi; nyt jo suunnataan ne katseet tulevaisuuteen, että mitä työelämässä ehkä tarvitaan tulevaisuudessa.
Puhuja 3 [00:07:10]: Kyllä, aivan täysin.
Puhuja 1 [00:07:13]: Kyllä. Ja ilmeisesti tämä monialaisuustiimi on jaettu useampaan eri tehtävään ja ryhmään. Ja me käsittelemme tässä nyt tätä HyMy-kylää ja siellä olevaa toimintaa. Ja ehkä näistä muista asioista tulee sitten seuraavissa podcasteissa lisää tietoa.
Puhuja 2 [00:07:32]: Varmasti. Upeita juttujahan siellä tapahtuu koko ajan.
Puhuja 1 [00:07:37]: Teija, mainitsit tuossa aiemmin nämä innovaatio-opinnot, ja puhuit innovaatio-opinnoista ja opiskelijoista. Niin avaatko meille vähän, että minkälaisia asioita tarkoitit.
Puhuja 3 [00:07:50]: Kyllä todella mielelläni. Monialaiset innovaatioprojektit ovat jo pitkään olleet oikeastaan se oppimisen toimintafoorumi, missä on yli kymmenen vuotta jo Metropoliassa toteutettu tätä monialaisuuden tukemista. Ja nyt sitten HyMy-kylän monialaisuustiimiin liitetyt nämä kumppanuushankkeet, ja muun muassa tämä yksi näistä kolmesta, ohjauksella hyvinvointia opiskelijoiden ohjaukseen ja opiskelijahyvinvoinnin edistäminen korkeakouluissa, lyhyesti OHJY-hanke, on mukana tässä. Ja tähän liitetyt monialaiset innovaatioprojektit sitten pyrkivät, sen innovaatioprojektin kautta me pyrimme saamaan näiden hankkeen tavoitteiden mukaiset sisällöt toteutettua, kun opiskelijat ovat kehittämässä ratkaisuja näihin hankkeen työpaketteihin. Ja tässä OHJY-hankkeessa ne työpaketit ovat sen kaltaisia, että meidän ammattikorkeakouluopiskelijamme, sote-alan opiskelijat, ovat aivan täysin siellä ytimessä siinä mielessä, että kohderyhmänähän meillä tässä hankkeessa ovat opiskelijat, ja heidän hyvinvointinsa. Nyt tässä viimeisimmässä meneillään olevassa innovaatioprojektissa seitsemän eri tiimiä on kehittänyt tähän Opiskelijoiden ohjauksella hyvinvointia -hankkeeseen erinomaisia ratkaisuja. Ja en voi olla kertomatta teille yhtä aivan loistavaa ratkaisua, minkä yksi tiimi on luonut nyt. Joka on ihan täysin tämän OHJY-hankkeen tavoitteiden mukainen ja hyödynnettävissä hyvin monipuolisesti muun muassa siihen, että meillä Metropolian yksi strategioista on kestävä kehitys. Ja tämän ratkaisun nimi on Metropolian Metsälähettiläät.
Puhuja 1 [00:09:49]: Oi, sehän kuulostaa upealta!
Puhuja 3 [00:09:53]: Se on aivan loistava. Ja minä kutsuin tänne mukaan sitä varten Teemu Pekkalan, tiimin viidestä yhden opiskelijan. Ja Teemu voisitko sinä valottaa, kertoa tästä ideasta ja tästä ratkaisusta, mikä samalla noudattaa tosiaan meidän Metropolian kestävän kehityksen strategiaa. Ole hyvä, Teemu!
Puhuja 4 [00:10:13]: Metropolian Metsälähettiläät -projekti lähti liikkeelle siitä ajatuksesta, että korkeakouluopiskelijat tarvitsisivat enemmän luontoa ja metsää hyvinvointinsa tueksi. Tuoreet tutkimukset osoittavat, että suomalaiset korkeakouluopiskelijat voivat melko huonosti. Erityisesti nyt korona-pandemian aikana opiskelijoita ovat koetelleet yksinäisyyden ja yhteisön ulkopuolelle jäämisen kokemukset. Lisäksi suomalaiset nuoret aikuiset kärsivät ilmastoahdistuksesta ja ilmastonmuutokseen liittyvistä negatiivisista tunteista. Metropolian Metsälähettiläät on yhteisöllinen toimintakonsepti, joka tukee korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia. Metropolian Metsälähettiläät -konseptissa opiskelijat lähtevät konkreettisesti yhdessä metsään istuttamaan puita hyvän asian puolesta. Samalla kun opiskelijat saavat nauttia yhdessäolosta ja luonnossa olemisen hyvää tekevistä vaikutuksista, tulevat he tehneeksi oman osansa ilmastonmuutoksen hidastamiseksi hiilinielua istuttamalla. Metropolian Metsälähettiläät -konseptiin kuuluu lisäksi mobiilisovellus, joka laskee istutettujen puiden hiilinieluvaikutuksen. Tämä mahdollistaa opiskelijoiden ja miksei oppilaitostenkin välisen ekokilpailun. Se, joka istuttaa eniten puita, tulee samalla sitoneeksi eniten ilmakehän hiilidioksidia. Metropolian Metsälähettiläät toimii siis sekä opiskelijoiden hyvinvoinnin että ympäristön asialla.
Puhuja 1,2,3 [00:11:42]: Wau!
Puhuja 1 [00:11:46]: Tämä kuulosti todella hienolta!
Puhuja 3 [00:11:48]: Siis tämä on niin upeaa! Kiitos Teemu ja kiitos tiimi!
Puhuja 2 [00:11:53]: Kyllä opiskelijat aina keksivät. Se on ihan mahtavaa!
Puhuja 3 [00:11:57]: Taitavia kaikkinensa. Ja kun tässä on vielä hyvinvoivat opiskelijat. Niin kuin tiedetään, he pystyvät suoriutumaan opinnoista paremmin ja he ovat työelämässä sitten hyvinvoivia. Ja ajatellen tätä nykyistä tilaa, niin tässä ratkaisussahan ihan täysin ollaan sen äärellä, että miten meidän nuoremmat sukupolvet ovat tämän ilmastonmuutoksen myötä ahdistuneita. Ja tämä ratkaisu on yksi sellainen tärkeä siihen, jota Metropolia voi nyt hyödyntää tästä eteenpäin.
Puhuja 1 [00:12:28]: Kyllä. Ja tämä koko työ on oikein ajan hermolla älyttömän hienosti. Että tämä vastaa hyvin moneen kysymykseen, mitä tällä hetkellä liikkuu meillä täällä Suomessa etenkin, näitä kysymyksiä, ajatuksia. Niin tämä on kyllä siihen vastausta osaltaan.
Puhuja 3 [00:12:44]: Kyllä.
Puhuja 1 [00:12:44]: Joo. Todella hieno työ. Eli tavallaan voitaisiin sanoa, että tässä kiteytyy tätä TKIO-työtä. Eli sitä, että opiskelijat ovat ihan oikeassa ympäristössä päässeet tekemään näitä asioita. Että kyllä kuulostaa hienolta.
Puhuja 3 [00:13:02]: Kyllä. Ja oikeassa ympäristössä, ja avointa yhdessä oppimista tässä prosessissa. Monialaisessa innovaatioprojektissa.
Puhuja 1 [00:13:09]: Kyllä. No joo, tässä kun opiskelijoista puhutaan, ja näin hieno aihe täällä taustalla on, niin minulla herää sitten kuitenkin näistä opiskelijoista vielä muutama kysymys. Eli miten, jos ajattelemme sitä, että haluamme taata että opiskelijat ovat hyvin sisällä tässä toiminnassa. Ja että he liittyvät tähän HyMy-kylään sujuvasti. Niin minkälaisia asioita teille tulee mieleen, että miten me takaamme tällaiset asiat?
Puhuja 2 [00:13:36]: Kiitos. Tosi tärkeä huomio. Ja tämä on ollut monialaisuustiimin yksi tärkeä teema heti perustamisesta lähtien. Että miten rakennetaan HyMy-kylään perehtymiseen hyvä polku. Niin, että kaikkien on mahdollista liittyä mukaan, saada ymmärrystä, tietoa siitä, että mitä siellä tapahtuu, se toiminta.
Puhuja 1 [00:14:06]: Eli tarkoitat sitä, että opiskelijat perehdytetään todella hyvin sinne kylään. Ja sitä kautta he sitten pääsevät kiinni siihen työskentelyyn. Ja onko niin, tai voisimmeko ajatella niin, että tässäkin opettaja on enemmän sellaisessa valmentajan roolissa? Että hän ei anna ehkä opiskelijalle vastauksia, vaan hän perehdyttää opiskelijan tänne, ja antaa sitten työkaluja opiskelijalle.
Puhuja 2 [00:14:28]: Joo. Ehdottomasti. Että mahdollistaja, tukija, kannustaja…
Puhuja 3 [00:14:33]: …rinnalla kulkija.
Puhuja 2 [00:14:35]: Kyllä. Ja opiskelijathan ovat olleet itse vahvasti myös kehittämässä sitä perehdytysmateriaalia, kun ollaan luotu Moodleen ihan tällainen valtava, laaja perehdytyspaketti. Ja on kuunneltu hyvin moniäänisesti yhdysopettajia, opiskelijoita, kerätty palautetta koko sen kehittämisprosessin aikana. Ja nyt tänä vuonna saadaan sitten myös englanninkielinen perehdytysmateriaali, ja ruotsinkielistäkin sisältöä. Että se on tosi tärkeää.
Puhuja 1 [00:15:03]: Eli tällaisella yhteiskehittämisellä ollaan saatu selkeästi perehdytettyä myös opiskelijat tähän HyMy-kylän toimintaan.
Puhuja 2 [00:15:11]: Joo. Ja jos olisi mahdollista, niin lukisin yhden opiskelijan tenttivastauksesta pienen pätkän: ”HyMy-kylässä opiskelijat ovat vasta opiskelemassa ammattiin, mutta opettajamme ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä. He ovat aktiivisesti mukana hoitaessamme harjoitusasiakkaita. Opettajat ohjaavat, mutta varmasti kehittyvät ammatillisesti, jatkuvasti myös itse. Jos HyMy-kylän palveluita ei olisi, ja harjoittelisimme vain kentällä, voisi opettajilta jäädä normaali vastaanottotyö mahdollisesti kokonaan. Ja näiltä osin ammatillinen kehitys olisi vaillinaista. Nyt hoidamme tapauksia yhdessä.”
Puhuja 3 [00:15:56]: Todella hienoa!
Puhuja 1 [00:15:57]: Tämä palaute, tai tenttivastaus, kyllä täydensi oikein hyvin tuota ajatusta siitä, että minkälaisessa roolissa opiskelijat ovat siellä HyMy-kylässä. Ja myös sitä, että miten opiskelijan ja opettajan roolit ovat muuttuneet täällä HyMy-kylässä. Eli tässä ihan selkeästi myös puhutaan siitä, että opettajat pääsevät kehittämään sitä omaa ammattitaitoaan. Että opiskelijat ovat myös huomanneet sen, että tämähän on todella tärkeä asia. Kun mietitään, että meillä on paljon ammatteja, joissa vaikka kädentaidot täällä HyMy-kylässä ovat tärkeässä roolissa, niin jos niitä ei pääse harjoittamaan ja käyttämään, niin nehän tietenkään eivät ole niin hyvät, kuin jos niitä käytettäisiin.
Puhuja 3 [00:16:38]: Sanan varsinaisessa merkityksessä yhteistoiminnallinen oppiminen ja opiskelu.
Puhuja 1 [00:16:44]: Kyllä. Se on ihan totta. HyMy-kylä, ja että minkälainen paikka tämä on, niin tietenkin selkeästi HyMy-kylässä tämä monialaisuustiimi on työskennellyt hyvin vahvana, eikö niin? Että se on siellä tehnyt poikkialaista työtä, ehkä voisiko sanoa opiskelijoiden taustalla. Ja opiskelijat tekevät sitten samaa työtä siellä ihan klinikkatyöskentelyssä, jos siitä voidaan puhua. Eli sinällään molempiin suuntiin.
Puhuja 2 [00:17:14]: Kyllä. Ja kohdaten myös. Mennen ristiin. Me olemme ilolla saaneet myös ohjata opinnäytetöitä, seurata opiskelijoiden työtä sitä kautta. Ja tukea sitä monialaisuustiiminä.
Puhuja 3 [00:17:26]: Näin juuri. Ja yhä enemmän sitten vaikka näihin opinnäytetöihin liittyen, niin nämä monialaiset opinnäytetyöt ovat sellaista tulevaisuutta, mihin pyrimme myös.
Puhuja 1 [00:17:36]: Ja tätä kautta se sitten myös siirtyy sinne tulevaisuuden työelämään.
Puhuja 3 [00:17:39]: Aivan täysin.
Puhuja 1 [00:17:41]: Kyllä. Kuulostaa ja näyttää hienolta kokonaisuudelta tämä HyMy-kylä.
Puhuja 3 [00:17:48]: Ja se on sitä.
Puhuja 2 [00:17:49]: Siellä on ilo työskennellä.
Puhuja 3 [00:17:53]: Hymyssä suin voimme tehdä sitä.
Puhuja 1 [00:17:56]: Se on kyllä totta! Joo, tässäpä oikeastaan oli HyMy-kylästä tietoa, ja meidän monialaisuustiimin terveiset kaikille. Eli tässä me kuulimme sitä, että miten kylässä opiskelijat ja opettajat toimivat yhdessä. Kiitos, Teija ja Saila, että tulitte tänne minun seurakseni keskustelemaan tästä aiheesta. Ja ei muuta kuin, jäämme innolla odottamaan, minkälaisia muita podcasteja sieltä tulee, ja mitä pääsemme kuuntelemaan.
Puhuja 2 [00:18:26]: Ja tervetuloa kylään. Meihin saa olla yhteydessä.
Puhuja 3 [00:18:30]: Kyllä. Kiitos samoin.
Puhuja 1 [00:18:34]: Kiitos, hei hei!
[äänite päättyy]
Ei kommentteja