Miksi rokottaminen on tärkeää? Kenellä on lupa rokottaa?

Tämä podcast antaa näkökulmia siihen, miksi rokottaminen on tärkeää ja kenellä on valtuutus rokottaa sekä muihin rokottamiseen liittyviin aiheisiin. Saat vinkkejä myös siihen, millä menetelmillä rokottamista kannattaa opiskella.

Keskustelemassa studiossa ovat terveystieteiden tohtori Anne Nikula, terveydenhoitajaopiskelija Helmi Harju ja lehtori, rokotusosaamisen opettaja Sari Nyman Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

13 Kommentit

  • kaisakoivikko@kamk.fi sanoo:

    Suojaa sairauksilta, infektioilta, tartunnalta.
    Rokottaa saa lääkäri, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja, kätilö, ensihoitaja, terveydenhuollon sh-opiskelijat, ohjaajan valvonnassa.

  • Tiina Elmgren sanoo:

    Rokotus suojaa sekä rokotettua että ei-rokotettua laumasuojalla , sairauksilta ja niiden aiheuttamilta komplikaatioilta ja vammautumisilta, tartunnoilta ja infektioilta. Rokotuksia saa antaa lääkäri, , sairaanhoitaja, kätilö, terveydenhoitaja, ensihoitaja, terveydenhuollon sairaanhoitajaopiskelijat ohjaajan valvonnan alaisena.

  • Tiina Aalto-Toivola sanoo:

    Esimerkiksi Hpv-rokote ehkäisee kohdunkaulan syövän ja sen esiasteisteiden syntymistä. Tämä rokote olisi tärkeä saada myös kehittyviin maihin.
    Rokotuksia saavat antaa terveydenhuollon ammattihenkilöt, sekä sairaanhoidon opiskelijat ohjattuna.

  • Nimetön sanoo:

    *Rokotuksen saa antaa vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut Sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, kätilö ja sairaanhoitajana laillistettu ensihoitaja
    *Sairaanhoitaja, terveydenhoitaja. tai kätilöopiskelija tietyin edellytyksin.

    *Laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön välittömän johdon ja valvonnan alaisena koronarokotuksen saa antaa lääkehoidon osaamisen ja asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut
    -laboratorionhoitaja
    -lähihoitaja, joka on suorittanut sosiaali-ja terveysalan perustutkinnon
    -perushoitaja, joka on suorittanut lähihoitajan tutkintoa edeltäneen koulutuksen

    Rokottaminen on tehokas ja turvallinen tapa torjua infektiotauteja. Se voi estää sairastumsien kokonaan tai antaa suojaa ainakin kaikkein vakavimpia tautimuotoja vastaan. Rokottaminen suojaa sekä rokotteen saanutta, että epäsuorasti myös muita vähentämällä taudinaiheuttajien liviämistä väestössä. Rokottaminen tärkeää mm. epidemioiden hallinnassa.

  • Nimetön sanoo:

    Kattavan rokotusohjelman kautta on ihmishenkiä pelastunut ja rokotuksilla on sairastumisen mukanaan tuoma kärsimys osin väistynyt.
    Suuri rokotekattavuus on suoja myös henkilöille, jotka eivät syystä tai toisesta voi rokotetta ottaa, ns laumasuoja.

  • Janna Hyttinen sanoo:

    Lapsuuden rokotteiden tuottamat vasta-aineet suojaavat useimmilta aikuisten sairauksilta. Harvat ihmiset kuitenkin tietävät, että ajan myötä heidän lukumääränsä voi laskea merkittävästi. Esimerkiksi jäykkäkouristus- ja kurkkumätä vastaan ​​suositellaan uusintarokotusta 10 vuoden välein. Samalla tavalla voit suojautua vihurirokolta.
    Ilman rokotuksia olemme vaarassa saada vakavia sairauksia, kuten tuhkarokko, aivokalvontulehdus, keuhkokuume, tetanus ja polio. Monet näistä sairauksista ovat hengenvaarallisia.
    Nykymaailmassa tartuntataudit voivat helposti ylittää rajoja ja tartuttaa kaikki, joilla ei ole immuniteettia niitä vastaan.
    Rokotuksessa noudatetaan kahta pääasiallista näkökohtaa: sen avulla voit suojella itseäsi ja muita.

  • maliha sanoo:

    Rokottaminen on tärkeää, koska se auttaa ehkäisemään vakavia sairauksia, suojaa yhteisöä ja voi jopa taltuttaa taudinaiheuttajia. Rokottaminen on terveydenhuollon ammattilaisten tehtävä, ja heitä valvotaan ja koulutetaan tarkasti antamaan rokotteita turvallisesti ja tehokkaasti.

  • Catalina León sanoo:

    Aikainen rokotus lapsuudessa on välttämätöntä, koska se auttaa tarjoamaan immuniteettia ennen kuin lapset altistuvat mahdollisesti kuolemaan / hengenvaarallisille taudeille. Rokotteet arvioidaan sen varmistamiseksi, että ne ovat turvallisia ja tehokkaita annettavaksi lapsille ja aikuisille suositelluissa iässä.
    Rokotteet opettavat keholle puolustautumaan, kun bakteerit tai virukset tunkeutuvat tai hyökkäävät sen kimppuun.

  • Liisa Savolainen sanoo:

    Rokottaminen on henkeä pelastavaa toimintaa. Samalla rokotuksilla voidaan ehkäistä kärsimyksiä ja turhia sairauksia ja harmia. Rokotukset koskevat kaikkia ihmisiä eli koko väestöä joka on tärkeää ja kaikkia koskettavaa toimintaa.
    Rokottamattomuss aiheuttaa yleensä sairastumisen kautta surua, kipua ja tuskaa, jossa sairastuminen voi olla loppu iän tuoma sairaus. Lapsen ei pidä eikä tarvitse kuolla rokotuksilla ehkäistäviin tauteihin ja sen on todella palkitsevaa työntekoa ja auttamista.
    Taloudellinen näkökulma löytyy rokotusten puoltamiseksi myös se, että rokotuksilla säästetään paljon rahaa kuten sairaalakuluja, lääkekuluja syntyy kun tulee sairastumisesta tai vammautumisen hoitamisesta. Eli taloudellinen puoli on hyvä huomioida myös.

  • Tuua sanoo:

    Motivoiva keskustelu olisi tärkeä oppia, sillä varsinkin uudet rokotteet herättävät huolta ja epäröimistä. Jokaisella on oikeus päätöksen tekoon ja olla vastuussa omista tekemisistään. Ammattilaisen kokemukseen ja tietämykseen luottaminen lisäisi rokotus kannattavuutta.

  • Mira Y sanoo:

    Henkeä pelastavaa toimintaa, ehkäistään paitsi sairauksia, niin inhimillistä kärsimystä, koskee koko väestöä. Yhdenkään lapsen ei tarvitse kuolla sairauksiin, joita voidaan rokotuksilla ehkäistä. Rokotuksilla voidaan ehkäistä myös vaikeita, vammauttavia jälkitauteja. Myös taloudellisesta näkökulmasta, rokotuksilla säästetään paljon rahaa esim. sairauspoissaolot, sairaalahoito jne.
    Rokotusosaamiseen liittyy paitsi itse rokottaminen, niin ohjaaminen. Luottamuksen herättäminen ja ylläpito vaikuttavat suoraan rokotuskattavuuteen (laumasuoja suojaa myös niitä, jotka eivät voi rokotusta ottaa esim oman sairautensa vuoksi) ja sen nostamiseen. Rokottajan suositus vaikuttaa suotuisasti rokotuspäätökseen. Myönteinen rokotuskokemus vaikuttaa myöhempii rokotusten ottamisiin. Rokotustilanteissa myös mahdollisuus keskustella ammattilaisen kanssa, tarjoamme keskustelun paikkoja. Rokottamisen haittavaikutuksia voidaan ehkäistä, kun osataan antaa rokote oikein.

  • Jonna tuomisalo-Heinonen sanoo:

    Me Suomessa olemme etuoikeutettuja juurikin kattavan rokoteohjelman ansioista. tämä käy selväksi jos matkustaa kehitysmaissa. Kansallinen rokotusohjelma kantaa pitkälle tulevaisuuteenkin, mutta sen tulee myös elää tilanteen niin vaatiessa kuten viimeisin pandemia osoitti. Rokotusoikeudet jaetaan rokotettavan iän mukaan eli täysi- ikäisen saa rokottaa siihen koulutuksen saanut lääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, ensihoitaja tai kätilö ja heidän lisäkseen siihen erillisen koulutuksen saanut lähihoitaja ja farmaseutti. Jokaisella rokotettavalla on myös oikeus kieltäytyä rokotuksesta mutta rokottajalla täytyy olla tarpeeksi oikeaa tietoa voidakseen käydä tästä mahdollisesti keskustelua. Asiakkaan päätöstä tulee aidosti kunnioittaa.

  • Kirsi Lylander sanoo:

    Rokottaminen on henkeä pelastavaa ja siihen perehtymällä asianmukaissti ja kattavasti osaat toimia oikein, turvallisesti ja lisäämään luottamusta rakentavasti .

    On myös tärkeää jakaa sellaista tietoa joka perustuu tutkkittuun tietoon, se lisää luottamusta ja mahdollisesti lisää sen myötä rokotettavien määriä.
    Osaamisella on suuri merkitys kokonasiuuden kannalta . Suomessa on valtavasti kansainvälisestikin, arvostettua osaamista ja sitä osaamista kun valvotaan,rajataan, ohjataan Thl:n toimesta on siihen helppo turvautua.

    Valvomista ja rajaamista on se että huolehditaan ettei kuka vain voi rokottaa, vaan edellytetään terveydenhuoltoalan soveltuva tutkinto. Sairaanhoitajat,Terveydenhoitajat ,Lääkärit saavat koilutuksen käytyään rokottaa ja nyttemmin myös perus/lähihoitajat saavat, valvotusti rokottaa poikkeustilanteissa.

Vastaa


The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.