Digistudiot 3: Opit ja oivallukset Digistudion palvelusta

Tässä jaksossa kolme tietotekniikan lehtori, digimentori Heli Thomander ja viestinnän asiantuntija, digimentori Ilse Skog keskukstelevat teemasta, mitä palveluja digistudiot tarjoavat käyttäjilleen.
Metropolia Ammattikorkeakouluun haluttiin digistudio ja sitä varten perustettiin projektiryhmä alkuvuonna 2021 – keskelle koronan siivittämää digiloikkaa.
Tässä podcast-sarjassa projektiryhmäläiset asettuvat oppien ja oivallusten äärelle. Mitä saatiin aikaiseksi ja miten? Missä onnistuttiin ja mitä nyt tehtäisiin toisin? Tervetuloa mukaan jälkiviisasteluun!
Podcast tiedostona: Lataa omalle laitteellesi (26.0MB)
MetroPodian RSS-syöte: RSS
[äänite alkaa]
Puhuja 1 Heli Thomander
Puhuja 2 Ilse Skog
[Musiikkia. 00:00:01]
Puhuja 1 [00:00:25]: Tervetuloa kuuntelemaan Metropolian Digistudiot-podcast-sarjan kolmatta jaksoa. Tämän jakson aiheena ovat opit ja oivallukset Digistudion palveluista. Minä olen Heli Thomander, tietotekniikan lehtori ja digimentori. Digistudio-projektiin olen tuonut opettajanäkökulman. Kanssani keskustelemassa on viestinnän asiantuntija, Digistudion aktiivitoimija Ilse Skog. Tervetuloa, Ilse.
Puhuja 2 [00:00:53]: Kiitos, Heli.
Puhuja 1 [00:00:54]: Aloitetaanpa siis palveluista. Tässä projektin alkuvaiheessa palveluiksi Digistudioille määriteltiin videot, podcastit ja webinaarit. Projektin aikana kuitenkin ne palvelut ovat täsmentyneet niin, että käytännössä tällä hetkellä ne ovat olleet podcastien ja videoiden tekemistä. Lisäksi Myllypuron isossa studiossa voidaan tehdä johdon tiedotustilaisuuksia. Ilse, kerropa millaisia tukipalveluja Digistudioon on suunniteltu. Tai miten ne on toteutettu?
Puhuja 2 [00:01:34]: No ensinnäkin projektiryhmäläiset ovat tehneet tänne Digistudion verkkosivuille ohjeita. Siellä on omat ohjeensa podcasteille, videoille ja myös tapahtumille. Ja siellä ohjesivulla on myöskin, paitsi kerrottu näistä meidän palveluistamme, kerrottu myöskin tämän Digistudion toiminnasta muutenkin aika laajasti. Ihan miten tänne löytää, siitä lähtien. Ja mitä täällä on tarjolla, minkälaisia laitteita ja välineitä. No sitten toinen on se, että meillä on tätä opastusta ollut Digistudiossa, että tänne ei ole tarvinnut tulla ihan kylmiltään, yksin, pimeään, vaan täällä on aina yleensä kyllä ollut joku projektiryhmäläinen avittamassa alkuun. Eli on ollut ihmisillä turvallinen tulla, kun on opastettu, mihin laitetaan piuhat koneeseen ja miten kone käynnistetään ja kamerasta painetaan reciä. Ja näin eteenpäin. Mutta meillä on vielä nyt pyrkimys tehdä ohjeet niin hyviksi, että Olli Omatoiminen pystyy ihan yksin tulemaan tänne tekemään vaikka sen videon helposti.
Puhuja 1 [00:02:47]: Niin, tuossahan voidaan vielä ajatella, että meillä on varmasti monentasoisia käyttäjiä, että osa haluaakin tehdä nimenomaan omatoimisesti, vaikkapa opettajat, jotka ovat jo kokeneita videon tekijöitä esimerkiksi. Mutta sitten tosiaankin varmasti tarpeeseen tuo tukipalvelu, etenkin silloin kun ollaan alkutaipaleella. No sitten meillä on Digistudiossa myös ajateltu, että meillä on tiettyjä tarvikkeita, mitä täältä voidaan lainata ulospäin. Eli meillä on tällä hetkellä jokaisessa digistudiossa mobiilisetti, jolla tarkoitamme sitä, että opettaja voi hakea paremman mikrofonin. Meillä on tuommoinen Blue Yeti -mikrofoni, jolla nytkin tässä tehdään tätä podcastia. Niin sellaisen voi ottaa johonkin muuhun ympäristöön ja tehdä podcastia vaikka siellä. Tai tehdä videoihin tallennuksia paremmilla välineillä. Ja tämä mobiilisetti sisältää myös valon ja toisenlaisen kameran, ja myöskin osia siitä voi lainata vähän eri käyttötarkoituksiin. Tässä vaiheessa meillä ei oikeastaan lainauksessa ole muita tuotteita, mutta jatkossa ehkä. No sitten meillä on lisäksi ollut tämmöisiä tutustumispäiviä tähän mennessä, eli tule ja tee podcast tai video. Sellaisia opastuksia. Ja sitten ihan avoimet ovet, että tänne saataisiin opettajat tai henkilökunta paikan päälle katsomaan, mitä kaikkea täällä on mahdollista tehdä. Ja varmasti järjestetään näitä jatkossa säännöllisesti.
Puhuja 2 [00:04:42]: Se on tärkeää justiinsa, että kun pääsee näihin avoimin ovin, kun täälläkin on käynyt ihmisiä, niin vähän niin kuin pikkuisen ensin haistelemaan ja maistelemaan, mitä täällä on ja miltä täällä tuntuu. Tuo semmoista rohkeutta.
Puhuja 1 [00:04:58]: Joo, ja se on varmasti tarpeeseen ennen kaikkea silloin, kun ei ehkä osaa itse etukäteen sanoa, mitä haluaa tehdä tai muuta. Että näkee, mitä täällä pystyy tekemään. Ja myöskin se, millainen varustelu on vaikkapa Myllypurossa ja millainen varustelu Myyrmäessä.
[Musiikkia. 00:05:19]
Puhuja 1 [00:05:22]: Sitten siirrytään vaikka miettimään, minkälaiset tunnot meillä on tässä päällimmäisenä. Missä me olemme onnistuneet tässä Digistudio-projektissa. Nythän olette ehkä jo kuulleet joissakin aiemmissa yhteyksissä maininnan siitä, että meillä podcasteista on tullut sellainen hittituote Digistudioissa. Olemme puhuneet, että podcastit ovat lähteneet oikein lentoon täällä Metropoliassa. Kerrotko Ilse, aktiivitoimijana, miten tämä on onnistunut näin hyvin? Miksi podcasteja tehdään?
Puhuja 2 [00:06:06]: No yksi syy on varmasti se, että meillä on valmis podcast-kanava ollut Metropodia. Eli meillä on paikka, missä voimme näitä podeja julkaista. Ja sitten meillä on myöskin… Johto on ollut kiinnostunut. Me teimme sellainen sarjakin oikein, Strategiasta käytäntöön, johon osallistui podin tekoon jokainen meidän johtoryhmämme jäsen. Olemme pitäneet julkaisuasiantuntijan kanssa podcast-työpajoja, joissa on ihan kädestä pitäen ohjaistettu tekemään käsikirjoitus ja miten se julkaistaan ja mitä pitää huomioida täällä studiossa, kun tulee tekemään sitä äänitystä. Eli se on helpottanut kyllä tätä. Ja kyllä nämä ovat tulleetkin sillä lailla, että nyt on noin 50 podcastia tänä vuonna meillä Metropoliassa julkaistu. Ja tässä on nyt kolmisen kuukautta vielä vuoden loppuun ja siellä on kyllä tulossa semmoinen 30-40 vielä, mitkä ovat ihan tiedossa, että ovat jonossa. Kyllä tämä ihan hyvin pyörii.
Puhuja 1 [00:07:09]: Nyt pakko kysyä, että ketkä meillä tekevät podcasteja?
Puhuja 2 [00:07:14]: No meillä tekee tosi moninaiset ihmiset. Hankkeet tekevät tosi paljon. Ja niillähän on sitten, kun me teemme näitä tämmöiseen julkaisutiedonkeruuseen, niin hankkeillahan on aina esittää tänä päivänä siinä jotain uutta tietoa, mitä siihen julkaisuun tarvitaan. No sitten nämä johtajat, johtoon. Sitten meillä on myöskin auditointipäiväkirjaa tehty, eli strategiayksikön henkilöstöä. Mutta on täällä opiskelijoitakin käynyt. Ja sitten mikä meillä on hyvä näissä hankkeissakin, niin heillä on ollut siinä keskustelussa mukana usein joku työyhteisökumppani tai joku opiskelija. Että tämä ei ole sillä lailla, että me vaan täällä sisäisesti teemme, vaan tähän osallistuu myöskin ulkopuolisia ihmisiä, näihin podcast-äänityksiin, podcastien tekoon.
Puhuja 1 [00:08:01]: Joo. Tämä on kyllä, silloin kun olen itsekin ollut täällä mukana katsomassa, niin tämä on ollut antoisaa oikeasti ja myös työelämäkumppaneille ollut mukava kokemus tulla kokeilemaan jotakin uutta tapaa levittää sitä tietoa tai kertoa niistä yhteisistä saavutuksista. Joo. Me varmaan alussa ajattelimme, että videot olisivat ehkä semmoinen ensisijainen tuote täällä Digistudioissa, mutta käytännössä siis olemme hyvin paljon tehneet näitä podcasteja. Ja sitten varmaan, kun olemme itse miettineet sitä miksi, miten ne ovat lähteneet niin hienosti nousuun, nuo podcastit, että ihmiset haluavat tehdä niitä. Niin on huomattu tosiaan se, että siinä oikeastaan on aika matala kynnys aloittaa. Tästä vielä, kun mietitään, miksi nämä ovat olleet niin suosittuja nämä podcastit, miksi ihmiset innolla tulevat tekemään, niin varmaan yksi asia on myöskin se, että tarvitaan niin vähän laitteita tai välineitä tähän tekemiseen. Eli riittää, että opettaja tai henkilökunnan jäsen tulee oman kannettavansa kanssa, käyttää täällä yhtä mikrofonia, jonka saa yhdellä piuhalla yhdistettyä. Ja sitten editoinnissa käytetään yhtä tiettyä sovellusta tai jotakin muuta tietysti voi käyttää myös. Mutta näillä kolmella asialla pääsee liikkeelle. Millaista tukea käyttäjä on saanut esimerkiksi sinulta podcastien tekemiseen täällä Digistudion puolella?
Puhuja 2 [00:09:48]: No, olen kyllä aika paljon ollut auttamassa. Että tietysti näillä hankkeilla voi olla, että kun heillä on rahaa, niin he ovat ehkä tehneet niin, että he ovat täällä äänittäneet ja sitten sen edi… Ja tehneetkin niin, että sitten jollain ulkopuolisella hoitaneet sen editoinnin. Mutta meillä on aika paljon nyt johtoryhmän jäsenet tehneet podcasteja, ja niissä olen kyllä ollut ihan alusta asti. Eli tehnyt sen äänityksen ja sitten editoinut ja tehnyt sen julkaisun. Eli ollut täällä vastassa, kun ihmisiä tulee. Ja sittenhän on tietysti varmaan sillä lailla, että se on… Sana kantautunut, niin minuun on otettu ainakin helposti yhteyttä, ja jotkut ovat ihan halunneet tulla vaan kokeilemaan, miltä se tuntuu, tämä podcastin teko. Yksikin hanke, jotka käyttivät ulkoista äänitysstudiota, mutta he tulivat tänne vähän niin kuin harjoittelemaan. Että sitten ei tarvinnut sinne ulkoiseen studioon mennä, kun täällä pystyi vähän niin kuin leikisti tekemään podcastia. Ja kyllähän minun täytyy sanoa, että näihin johdon podeihin olen tosi paljon kyllä ollut siinä tukena ja auttamassa. Mutta kyllä täällä on ihmisiä myös, jotka ovat ihan itsekin tässä tehneet. Joka tapauksessa olen ollut vaihtassa, näyttänyt mihin se piuha laitetaan ja mitä pitää huomioida ihan siinä tilanteessa. Ettei kolistele eikä mekastele. Ja ihan tämmöiset yksinkertaiset asiat huomioimaan, mitä nyt ei tule miettineeksi. Ja myös sekin, että kun alkaa podcastia tekemään, että esittelee ensin itsensä eikä vaan heti lähde asiaan. Tämmöiset pikkujutut.
Puhuja 1 [00:11:26]: Mutta sittenhän meitä lisäksi tietysti tässä projektivaiheessa on ollut useampi henkilökin. Välillä ollaan vuoroteltu sitä, että tosiaankin joku olisi auttamassa, kun aloitetaan tätä tekemistä. Sitten meillä… Tai ehkä on hyvä mainita, että lähtökohtaisestihan me olemme ajatelleet, että jos meillä vaikka yksittäinen opettaja tekee podcastia, niin hän ehkä itse editoi sitä. Toki tuettuna, mutta näin on ajateltu. Mutta sitten meillä tosiaankin osittain käytetään myös ulkopuolisia palveluita, niin kuka näitä käyttää tai mikä sen hyöty nyt olisi?
Puhuja 2 [00:12:12]: Hankkeet, koska he ovat budjetoineet siihen rahaa. Niin he voivat käyttää sitä, ja käyttävätkin, ja minä olen sitten antanut… Jotain firmoja kyllä kertonutkin, missä hinnoissa siinä liikutaan ja mitä tämmöiseen editointiin yrityksiä on olemassa. Ja hankkeethan yleensä sitten tekevät niin, että ne kilpailuttavat ja valitsevat jonkun editoijan. Meillähän tuo Audacity-ohjelma, mitä käytämme, niin meillä on siihen [?? 00:12:43] tosi hyviä ohjeistuksia YouTube pullollaan, niin sillä pystyy kyllä sitten ihan se Olli Omatoiminenkin tekemään sen editoinnin itse. Aikaahan se tietysti vie.
Puhuja 1 [00:12:56]: Mm. Mutta sitten tuo, noiden tekstivastineiden kanssa, olet varmaan myöskin käyttänyt niitä ulkopuolisia palveluita. Eli litterointia kanssa.
Puhuja 2 [00:13:06]: Joo, olen, ja olen muutamalta yritykseltä kysynyt ne hintatiedot. Sitten olemme valinneet yhden, jolle me nämä johdon ja nämä on toimitettu. Minäkin teen näitä aika paljon, niin minä en ehtisi millään itse alkaa tekemään sitä litterointia. Litterointia eikä editointia. Mutta tuossahan on Wordillakin ihan hyvä sanelutyökalu, jolla luulen, että moni tekee sillä ihan sitä litterointia. Onnistuu silleenkin.
Puhuja 1 [00:13:37]: Joo, juuri sitä olemme opettajienkin kanssa opeteltu käyttämään. Se on kyllä ihan näppärä ja meidän ohjeistuksistamme varmaan jatkossa ainakin löytyy siihen tukea. Aluksihan me kuvittelimme, että videot olisivat todennäköisesti sellainen palvelu, mitä täältä Digistudiosta eniten kaivattaisiin. Että voisi tehdä täällä. Ja sitten kuitenkin kävi niin, että podcastit olivat suositumpia, ja niihin ollaan keskitytty nyt alkuvaiheessa. Kuitenkin te olette viestinnän puolella tehneet videoita ja sitten taas opetuspuolella ehkä täällä Digistudion tiloissa on tehty vähemmän videoita. Niin kerrotko, miten viestinnän asioissa tai tiedottamisessa on hyödynnetty?
Puhuja 2 [00:14:35]: No meillä on ollut ihan näitä johdon tiedotelähetyksiä. Lukukauden alussa meillä jatkuvan oppimisen johtaja tekee aina tämmöiset tervehdysvideot. Meillä on rehtori tehnyt tervehdyksiä, tavallaan lukuvuoden avajaisista videotervehdyksen. Ja sitten meillä on myöskin käytetty ohjeistuksessa, että kun on tämmöisiä opetukseen liittyviä ohjeita, niin sitten ne on tehty niin, että johtaja on tullut ja kertonut sen ohjeistuksen. Ja se on tehty vähän niin kuin se haastattelumalli, niin että siinä on ollut toinen asiantuntija ja se johtaja. Sitten he ovat keskustelleet sen ohjeistusasian, tuoneet videolle esiin. On haluttu vähän tuoda erilaista muotoa, että sen ei tarvitse olla aina teksti. Tai sitten se on tekstin, tiedotteen, ohella se video siinä mukana.
Puhuja 1 [00:15:33]: Nuo ovat kyllä vaikuttaneet ainakin minusta hyvin onnistuneilta. Että niitä on tehty. Eli tässä vaiheessahan me olemme Digistudiossa videoiden kanssa siinä tilanteessa, että vasta ollaan oikeastaan pääsemässä kunnolla vauhtiin opetusvideoiden tekemisen osalta. Opettajat toki ovat tehneet opetusvideoita, nytkin muun muassa omilla koneillaan ja niillä välineillä, mitä kotona pystyy käyttämään. Mutta sitten, jos opettaja miettii, kannattaako ollenkaan Digistudiolle tulla, niin kyllä tänne kannattaa tulla. Eli täällä kuitenkin on parempi valaistus, on paremmat mikrofonit ja on varaa valita, millaisia mikrofoneja käyttää. ja sitten on toki tämä ympäristö niin, että täällä pystyy eri pisteessä tekemään vähän eri näköistä videota. Eli siinä on kuitenkin semmoinen syy tulla tänne, ainakin testaamaan, mihin tämä soveltuu.
Puhuja 2 [00:16:35]: Sitten tämähän on sillä lailla kanssa, niin kuin podcastien ja videoista myöskin, että täällä on verhot ympäri tätä huonetta, täällä on matot, täällä on tämä green screenkin.
Puhuja 1 [00:16:45]: Kyllä. Joo. Mutta siis videoiden nousukautta odotellaan vielä. Mutta mitä muita onnistumisia me voisimme nostaa tästä?
Puhuja 2 [00:17:00]: No jos minä silti sanoisin, niin ihmiset ovat hirveän innostuneita, kun ne ovat tulleet. Ensin vähän jännittäneet ja olleet kankeana kauhusta ja kamala, mitäs nyt [vaikka? 00:17:10] podcastiin kuuluu ja muuta. Tai sitten ihan joka on videotakin tehnyt. Mutta sitten kun he ovat lähteneet, niin sitten on että koska uusiksi. Tämä on niin kivaa. Ja samat mitä nyt opiskelijatkin ovat käyneet, niin ne ovat olleet aivan innosta pinkeinä. Eli se ilo ja into on kiva nähdä.
Puhuja 1 [00:17:30]: Kyllä vaan. Ja sitten myöskin täällä näkee hyvin sen, mitä se on se toisilta oppiminen. Että kun joku on tuottanut jonkun videon, vaikka saanut tehtyä sen, niin muutkin innostuvat siitä ja haluavat juuri sen tyyppistä toteutusta tehdä itse. Yllättäen aika halukkaita ollaan myöskin jakamaan niitä kokemuksia ja niitä taitoja, miten tehdään. Ja sitten, mikä myöskin on ilahduttanut, niin on se, että tosiaankin meillä on tätä palvelua ollut yhtä aikaa käyttämässä eri käyttäjäryhmien edustajat, niin kuin jo tuossa äsken mainitsit Ilse sen, että työelämästä on ollut vieraita. On ollut meidän lehtoreita vaikka heitä haastattelemassa tai heidän kanssaan keskustelemassa. Ja sitten myöskin aina välillä esimerkiksi opiskelijoita. Mutta toki onhan meillä käynyt täällä opiskelijoita, tai ainakin meidän tukemme piirissä on ollut opiskelijoita myös ihan omitoimisesti tekemässä vaikkapa podcastia.
Puhuja 2 [00:18:37]: Kyllä joo, ja sitten semmoinen hyvä esimerkki, että opinnäytetyökin on tehty podcastina, ja sekin on ihan uudenlaista tapaa tehdä opinnäytettä.
Puhuja 1 [00:18:46]: Kyllä.
[Musiikkia. 00:18:47]
Puhuja 1 [00:18:50]: Nyt olemme kuulleet onnistumisia ja kokemuksia, mutta sitten rehellisyyden nimissä, mitä me voisimme tehdä toisin? Ja ehkä nostaisin itse ensimmäisenä sen, että tässä projektin aikana näiden ympäristö ja rakentaminenhan kesti tietysti oman aikansa. Itse ainakin olisin kaivannut sitä, että olisimme aloittaneet aikaisemmin tekemisen, vaikka kaikkia välineitä ei ollut vielä olemassa. Että ehkä jäätiin hieman pitkäksi aikaa odottelemaan, että saadaan juuri hyviä mikrofoneja ja hyviä kameroita ja muuta. Ja sitten kuitenkin ehkä, vaikkapa käyttäjien kannalta, olisi ehkä ollut hyvä päästä jo alun perinkin kokeilemaan millä tahansa välineellä, mitä se vaikkapa videon tekeminen tarkoittaisi. Ja nyt kun meillä on se hyvä kokemus niistä podcasteista, niin miten me voisimme sitä hyödyntää tässä videoasiassa?
Puhuja 2 [00:20:02]: Joo. Ajattelisin, että niistä podcasteista voisi nyt ottaa ihan mallia videoiden tekoon. Ja myöskin pitää näistä videoista koulutuksia, työpajoja. Ja opastaa, miten se käsikirjoitus tehdään. Olisi hyvä, siinäkin voisi olla käsikirjoituspohja, että mitä asioita siinä on hyvä huomioida, kun sitä alkaa tekemään. Eli tuommoinen ketterä videontekopaketti olisi hyvä olla siinä mukana.
Puhuja 1 [00:20:30]: Kyllä, se on ihan totta, että siitä olisi paljon apua. Ja ehkä vähän myöskin erityyppisiin videoihin voisi olla sitä ohjausta niissä. Sitten tuosta, mikä tätä… Mitä olisi voinut, mitä tekisin tosiaan toisin. Niin on varmaan se, että ehkä meidän olisi kannattanut jo alun perin jotenkin miettiä, minkä tyyppisiä videoita täällä Digistudiossa voi tehdä. Olimme hyvin avoimia niille käyttäjien toiveille ja varmasti pystymme erilaisia toiveita huomioimaan jatkossakin. Mutta se semmoinen valtavirta olisi pitänyt saada tyypitettyä niin, että se on valmis palveluvalikoima. Että minä teen jotakin tiettyä tyyppiä näistä videoista. Ihan kuin hampurilaisvalikoima, että katsot sitä karttaa ja sanot, että haluan tehdä tuon tyyppisen videon itse. Ja siihen meillä olisi ollut suoraan osoittaa jo, että missä kohtaa, millä välineillä ja mitä tukea tarvitset. Niin se olisi varmasti auttanut. Meillähän tehdään erityyppisiä, että joku haluaa tehdä sitä puhuvaa päätä tai puhuvaa päätä vähän erinäköisenä. Tai sitten joku haluaa tehdä edelleenkin täälläkin vaikka PowerPointin avulla niitä videoita. Tai sitten meillä on täällä ihmisiä haastattelussa, sitä kuvataan, tai paneelikeskustelua, tai green screenin kanssa. Että näistä tietyt tyypit ja sitten siitä pitäisi päästä valitsemaan.
Puhuja 2 [00:22:15]: Joo, tuo on tosi hyvä huomio, koska nyt tässä on ollut semmoinen hyvin epämääräinen [myynti? 00:22:21] video. Siitä ei ole oikein saanut tartuttua kiinni, mitä se tarkoittaa käytännössä. Eli siinä mielessä tuo hampurilaisvalikoima on tosi hyvä.
Puhuja 1 [00:22:31]: [Naurahtaa. 00:22:31] Kyllä. Ainakin se olisi helpottanut sitä, että nopeammin olisi päästy eteenpäin. Mutta nytten, kun projekti on ohi, niin paljon varmaan puhututtaa tuo tuen järjestäminen tänne Digistudioon. Niin mitä sinä siitä ajattelet?
Puhuja 2 [00:22:51]: No minun mielestäni pitäisi ehdottomasti olla henkilö, henkilöitä, jotka… Sanotaan, täällä on paljon näitä välineitäkin, että joku joka vahtisi, että täällä on aina ladattu ne mikrofonit ja muut. Ettei sitten kun tänne tulee, niin onkin lataukset tyhjät, että välineet ovat kunnossa. Sitten täällä pitäisi olla joku opastamassa, tuomassa sitä turvallista oloa, että tänne on turvallista tulla. Neuvomassa. Ja sitten tietysti joku olisi kanssa tosi hyvä, että olisi tämmöisiin teknisiin asioihin, videoiden, podcastien editointiin. Eli kyllä tässä tarvitsisi, että nythän me olemme projektiryhmäläiset tässä olleet, mutta tämmöistä jatkuvuutta tähän kyllä perään huudan.
Puhuja 1 [00:23:39]: Kyllä. Ja onhan toki tätä asiaa nyt suunniteltu, että tämä on varmaan tunnistettu tämä tarve. Käyttäjät, jotka täällä käyvät, niin ovat myöskin korostaneet sitä, että sitä tukea tarvitaan. Ja sitä on suunniteltu, ja sitten varmaankin me myös mietimme sitä, mikä on vaikkapa digimentoreiden rooli osana sitä. Sillä ainahan on helpompi kysyä siltä tutulta digimentorilta sieltä omalta osaamisalueelta tai näin. Eli näitä edelleen ratkotaan.
[Musiikkia. 00:24:15]
Puhuja 1 [00:24:19]: Tässä lopuksi haluaisin Ilse kysyä sinulta, mikä olisi joku oma oivalluksesi tästä Digistudio-projektista, minkä haluaisit muille jakaa?
Puhuja 2 [00:24:31]: No, minä olen oppinut ihan tosi paljon uusia juttuja. Ja oppinut tuntemaan myös uusia ihmisiä. Esimerkiksi podcastien teossa tunnen olevani jo aika pro, koska harjoittelen näiden tekoa melkein, no, päivittäin teen jonkun kanssa podcastia. Ja sitten olen pikkaisen alkanut pääsemään myöskin noiden videoiden teossa kartalle. Seuraava aste olisi video-pro minulla sitten, eli tämä minua innostaa kyllä.
Puhuja 1 [00:24:56]: [Nauraa. 00:24:56] No…
Puhuja 2 [00:24:58]: Entä mikä sinun oivallus, Heli?
Puhuja 1 [00:25:00]: Nuo ovat kyllä ihan varmaan paikkansa pitäviä nuo sinun oivallukset, että kyllä olet aika pro. Ja niin innokas oppimaan uutta. No minun oivallus ehkä tästä on se, että tavallaan tuntuu hullulta, miksi meillä ei täällä palvelussa olla jo valmiiksi huomioitu sitä opiskelijakäyttäjää. Koska, vähän samalla tavalla kuin se podcast on lähtenyt lentoon meidän henkilökuntamme keskuudessa, niin samalla tavalla huomaan, kuinka tässä meidän opiskelijoidemme keskuudessa sitten myöskin sekä podcastin että videoiden tekeminen on niin nousussa. Että jo me pystyisimme heillekin tarjoamaan sitä palvelua, niin heillä olisi edellytyksiä enemmän tehdä niitä. Sillä tavalla se on varmaan asia, mitä meidän pitää pikaisesti kehittää.
Puhuja 2 [00:25:54]: Kyllä, ja sitten, nythän tämä opiskelijakunta METKA on myöskin jo tullut tänne, olen kyllä ollut siinä apuna tukemassa. Mutta sillä lailla tämän METKA:n kautta on tullut myöskin opiskelijoita, ovat tehneet tällaista sarjaa kuin On the Move. Ihan kiva, että… Ja he ovat olleet innnostuneita, kun ovat täällä tehneet niitä podcasteja.
Puhuja 1 [00:26:15]: No niin. Ja tämä äsken mainittu On the Moveko se oli, niin tämä ja myöskin esimerkiksi tämän meidän Digistudio-projektimme aikaisemmat podcastit voit kuunnella siellä Metropodiassa. Eli sieltä löytyy kyllä monenlaista kuultavaa. Kiitokset Ilse sinulle, että olit mukana keskustelemassa Digistudioiden palveluista.
[Musiikkia. 00:26:47]
Puhuja 1 [00:26:47]: Kiitokset myös kuulijoille ja onnea mahdollisille tuleville Digistudio-projekteille meillä tai muualla.
Puhuja 2 [00:26:56]: Kiitos Heli.
Puhuja 1 [00:26:58]: Kiitos.
[Musiikkia. 00:26:58]
[äänite päättyy]
Ei kommentteja