Auditointipäiväkirja 5: Vaikuttava ja uudistava Metropolia

Jakson 5 podcastissa Metropolian toiminta-arkkitehti Virve Kentan, TKI-johtaja Anna-Maria Vilkunan ja asiantuntija Minna Möttösen keskustelussa selviää, miten Metropolian vaikuttavuus ja uudistumiskyky näyttäytyvät itsearvioinnin linssin kautta.
Videon ovat käsikirjoittaneet Virve Kentta ja Anna Zaikova Metropoliasta.
Podcast tiedostona: Lataa omalle laitteellesi (21.4MB)
MetroPodian RSS-syöte: RSS
[äänite alkaa]
Puhuja 1 Virve Kentta
Puhuja 2 Anna-Maria Vilkuna
Puhuja 3 Minna Möttönen
Puhuja 1 [00:00:00]: Tämä on Metropolian auditointipäiväkirja. Metropolia valmistautuu ulkoiseen auditointiin, ja tässä podcastissa me ihmettelemme näitä auditointijuttuja rennolla ja uteliaalla otteella ihmetellen. Minä olen Virve Kentta, Metropolian toiminta-arkkitehti.
[Musiikkia 00:00:19]
Puhuja 1 [00:00:27]: Tänään minulla on vieraana TKI-toiminnan henkilöitä, eli TKI-johtaja Anna-Maria Vilkuna ja asiantuntija Minna Möttönen, TKI Hankkeet ja kehittäminen -tiimistä. Tervetuloa!
Puhuja 2 [00:00:40]: Kiitos.
Puhuja 3 [00:00:41]: Kiitos.
Puhuja 1 [00:00:43]: Te olette olleet kirjoittamassa nyt meille tätä auditoinnin itsearvioinnin lukua kaksi, eli vaikuttava ja uudistava korkeakoulu. Se käsittelee TKI-toimintaamme, ja siellä ovat keskeisinä myös tällaiset aika isot käsitteet: korkeakoulun vaikuttavuus ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen johtaminen sekä näihin kahteen liittyvät kysymykset. Nyt olemme siinä vaiheessa, että asiat alkavat olla kivasti kasassa. Meidän tekstimme on tehty. Jos palaatte vähän mielessänne helmi-maaliskuulle, kun aloittelimme tätä projektia. Millaisia muistikuvia teille tulee sieltä alusta? Miten tämä on mielestänne mennyt, kun ajatellaan koko kevättä? Miltä tuntui kirjoittaa tällaista kokonaisuutta?
Puhuja 3 [00:01:31]: Meillähän oli pohjana itsearviointikysely ja sen vastaukset. Saimme tosi hyvin ja mielenkiintoisia vastauksia. Se antoi kuvan siitä, miten osaamisaluepäälliköt, innovaatiojohtajat ja teemavastaavat näkevät tämän hetken TKI-toiminnan. Se oli tosi kiva lähtökohta. Tuli todella runsaasti hyviä vastauksia. Erittäin paljon kehittämisehdotuksia ja tämän hetken hyviä käytänteitä.
Puhuja 2 [00:02:04]: Se oli juuri näin. Itsearviointiraportti antoi itse asiassa, ne vastaukset sieltä, meille aika innostavan lähtökohdan tälle kirjoitustyölle. Tosiaan sieltä tuli niin paljon hyviä näkemyksiä. Mehän teimme itsearvioinnin reilun vuoden aikaisemminkin. Minusta tuntuu, että vuodenkin aikana näkyi selvästi kehittyminen ja joku tietynlainen, voisiko sanoa innostus. Jos ajattelee juuri niitä isoja kysymyksiä, joita siellä on: yhteiskunnallinen vaikuttavuus tai johtaminen. Juuri näihin kysymyksiin näkyi mukavasti vastauksia.
Puhuja 1 [00:02:53]: Okei, hienoa, mainiota! Vuosi on kuitenkin aika pitkä aika. Sinä aikana ovat asiat ehtineet kypsyä. Mitä vielä: Jos sitä prosessia tässä ajattelee, niin erottuiko teille erityisiä vaiheita sieltä? Milloin tuntui hankalalta päästä eteenpäin? Milloin työskentely meni kuin rasvattu? Oliko teillä sellaisia?
Puhuja 3 [00:03:20]: Kaiken kaikkiaan meillä oli hyvin haastava teema: vaikuttavuus ja uudistaminen korkeakoulusektorilla. Tietenkin se loi vähän paineita, mutta Karvin ohjaavat kysymykset tulivat tarpeeseen ja saivat fokusoitua meidän tekemistämme konkreettisesti kirjoittamiseen.
Puhuja 2 [00:03:41]: Ehkä tuo oli juuri se, mitä sanoit Minna, se meidän tekemisemme. Siinä meni varmasti hetken aikaa, että me todella kerromme siitä, miten me teemme tämän asian. Tietysti juuri näin: Karvin ohjeet huomioiden. Mitä se on, kun puhumme yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta? Mitä Karvi haluaa, että me kerromme? Mutta että kerromme sen sillä tavalla kuin me sen teemme. Se jotenkin naksahti kohdalleen. Silloinhan se myös tuo kirjoittamiseen tietynlaista helppoutta.
Puhuja 1 [00:04:17]: Joo.
Puhuja 3 [00:04:19]: Kyllä, ja vielä siten, että kerromme sen, missä vaiheessa olemme tällä hetkellä. Tietenkin tärkeintä on olla tavoitteellinen, ja selkeä visio, mitä tavoittelemme, mutta valmista ei tarvitse vielä olla.
Puhuja 1 [00:04:36]: Totta, ja kun arvioidaan sitä, niin kuin sanoit, että missä olemme. Ei puhuta vain siitä, mihin haluamme. Entä sitten, kun käsitteet ovat isoja ja sellaisia, että meillä ei ole vaikka vaikuttavuuden suhteen ihan kaikkia kortteja omissa käsissämme, vaan vaikuttavuus syntyy aika monen osatekijän yhteissummana. Oliko käsitteiden konkretisoiminen: Mitä tämä meillä ja meidän toiminnassamme tarkoittaa? Muistatteko sitä vaihetta? Oliko siinä sellaista, että näistä jutuista puhumme silloin, kun meillä on yhteiskunnallinen vuorovaikutus ja vaikuttavuus? Onko se selkeä?
Puhuja 2 [00:05:16]: Luulen, että se alkoi avautua prosessin aikana. Sitä ehkä ensivaiheessa tarkasteli enemmän omia, sisäisiä prosessejamme. Miten toimimme täällä Metropolian sisällä, vaikka eri yksiköiden välillä? Sillä tavalla, että me mahdollisimman hyvin vaikuttavuutta saisimme aikaan. Sitten jossain vaiheessa: Miten tärkeää oli kuitenkin kertoa kaikki se, mitä teemme kumppaneidemme kanssa. Millä tavalla kerromme toiminnastamme? Kun näkökulmaa otti enemmän ulkoa päin muistaen koko ajan vuoropuhelun ja yhteistyötavat, joita on yhteiskunnan ja kumppaneidemme kanssa. Se varmasti vielä toi uutta näkökulmaa. Ja kun sanoin, että se jollakin tavalla myös, voisi sanoa, kirjoittamista avasi ja helpotti. Se, että emme todellakaan pelkästään kuvaa siellä omien prosessiemme toimivuutta, vaan sitä, millä tavalla toimimme yhteiskunnassa.
Puhuja 1 [00:06:32]: Ulospäin meiltä.
Puhuja 3 [00:06:33]: Ja ehkä vaikuttavuus on tällä hetkellä meille aika mielekästä TKI-toiminnan osalta. Jos ajattelemme sitä, että se lähentää meitä aikaansaannoksien esiin tuomiseen. Ei niinkään TKI-toiminnan prosessin esiin tuomiseen, vaan nimenomaan tuodaan esiin niitä upeita aikaansaannoksia, joita olemme tavoitelleet ja joita teemme tällä hetkellä. Se oli mielestäni innostavaa.
Puhuja 2 [00:07:00]: Juuri näin! Siinä tulee innostavuus. Kun puhumme enemmän sisällöistä ja asioista: Miten teemme? Kenen kanssa teemme? Mitä tuloksia saamme aikaiseksi?
Puhuja 1 [00:07:12]: Joo, ja kun siellä yhteistyöalustat ovat varmasti… Muistan ehkä sitä vaihetta, kun yhteistyöalustoja mietimme. Se pätkä siellä tekstissä. Yhteistyöalustammehan ovat hirveän hieno asia. Juuri sitä ruohonjuuritason yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja vaikuttavuutta. Innostavia näkökulmia kyllä sieltä on helppo löytää. Nyt, kun kokonaisuus on aika lailla kasassa, ja meillä on nyt joku muotokuva vähän kuin piirrettynä tai maalattuna meidän TKI-toiminnastamme ja vaikuttavuuden sekä vuorovaikutuksen asioista. Jos sitä ajattelisi muotokuvana, niin mikä siitä teille nousisi esiin? Oliko jotain yllättävää? ”Tällainen näkökulma” tai ”tällainen osa tähän nyt tulikin erityisesti esille”. Tai oliko jotain muuta, minkä nyt nostaisitte tässä vaiheessa, että ”tällaisia löydöksiä teimme itsearvioinnin aikana”.
Puhuja 3 [00:08:26]: Mietin sitä, että vaikuttavuuden johtaminenhan oli ikään kuin sisällytetty tähän osioon kaksi, joka oli TKI-toimintaa. Mutta itse asiassa puhumme koko Metropolian vaikuttavuuden johtamisesta. Jotenkin se avautui meille laajemmin, kun se oli sijoitettuna tähän TKI-toimintaan. Se oli aika yllättävä. Kirjoittamisen aikana tajusi sen. Toisaalta se, mitä toivoisi tämän kokonaisuuden kuvaavan, niin ehdottomasti sitä, että se antaisi kuvan meidän TKI-toimintamme luonteesta. Se on pitkäjänteistä toimintaa. Ei ole pikavoitoista kyse tässä toiminnassa ollenkaan, vaan selkeästä visiosta: Miten se saavutetaan? Miten on vastuutettu toimintaa? Mitä asioita nostetaan minäkin vuonna temaattisiksi kärjiksi? Miten resursseja niihin ohjataan? Kuitenkin muutoksesta kyse sekä muutoksen tekemisestä ja johtamisesta.
Puhuja 1 [00:09:35]: Joo. Yhden tarkentavan kysymyksen sinulle: Onko sinulla mielessä jotain asiaa, mikä siellä voisi olla sellaista… Kun sanoit, että ymmärrettäisiin TKI-toimintamme luonne. Onko jotain, mistä arvelisit, että voi olla vaikea ymmärtää sitä juuri tästä kohtaa näin, ja sitten onnistuimme kertomaan siitä niin, että se aukeaa. Tuleeko sinulle tällaista mieleen? Miksi toivot, että siitä ymmärrettäisiin sen luonne?
Puhuja 3 [00:10:09]: Nimenomaan se, että se on pitkäjänteistä kehittämistä. Ehkä sitten niin vielä, että meidän kaiken kaikkinen visiomme olisi lukijalle ymmärrettävä. Mitä tavoittelemme pitkällä tähtäimellä tekemisellämme?
Puhuja 2 [00:10:27]: Se alkaa kuitenkin hyvin vahvasti strategiastamme, strategiasta 2030. Sitä, kuinka siinä kuitenkin innovaatiokeskittymämme: Millaista mallia todella olemme kehittämässä? Mallia, joka pitkällä tähtäimellä todella vaikuttaa omanlaiseen tekemiseemme, johon hyvin vahvasti liittyy juuri tämä, että kehitämme kampuksilla yhteistyöalustoja kumppanuuden hengessä. Mutta sitten nostan sieltä myös 2.2. kappaleen, jossa kerromme, mikä luo kaikelle tälle myös, että se on todella vastuullista ja vaikuttavaa työtä. Kuinka me esimerkiksi olemme avoimen TKI-toimintamme mahdollistamisessa onnistuneet. Olemme luoneet edellytyksiä sille, että teemme vastuullista TKI-toimintaa. Kokonaisuus, joka kuitenkin hyvin vahvasti perustuu strategisiin valintoihimme: Tämä tulisi siinä näkyviin ja konkretisoituisi vielä näissä esimerkeissä, joita sinne on loppuun nostettu.
Puhuja 1 [00:11:45]: Sitten raporttimme vähän sivuaa TKIO-ajattelua. Meillähän on siellä, [Epäselvä sana 00:11:50] korkeakouluun valittu TKIO. Sanoit äsken, että yksi oivalluksen hetki oli, kun tajuttiin, että voidaan katsoa TKI:ta vaikuttavuutta laajemmin. Miten sinä linjaisit TKI-johtajana, mitä se on, kun oppiminen integroituu TKI-toimintaan? Minkälaiseen pähkinänkuoreen tämän asettaisit?
Puhuja 2 [00:12:15]: Ensinnäkin varmasti se, että TKIO meillä on mahdollista, ja sille on hirveän hyvät edellytykset. Tässä raportissa kuvataan, kuinka se edellyttää myös korkeakoulujohtamiselta hyvää ja tiivistä yhteistyötä. Meillä jatkuvan oppimisen ja TKI-toiminnan kesken. Se luo pohjaa. Mutta se, että meidän TKI-toimintamme voi antaa niin paljon oppimiseen erilaisina sisältöinä, uutena osaamisena, kumppanuuksina… Tai juuri se, että me näitä kampuksen yhteistyöalustoja, laboratorioita ja muita infroja avaamme oppimiselle. Ne ovat oppimisympäristöjä. Autamme kumppaneitamme ja toimijoita tunnistamaan se, mitä mahdollisuuksia uuden oppimiseen näillä alustoilla on. TKIO on tällainen hyvin, voisi sanoa, monenlaisia asioita sisällään pitävä. Mutta perustana on se, että tutkimalla, kehittämällä ja innovoimalla voimme syöttää koko ajan uusia aineksia, jotta voimme uudistaa oppimista ja koko ajan tarjota uusia oppimisen paikkoja, sisältöjä ja mahdollisuuksia.
Puhuja 1 [00:13:37]: Tämä varmasti onkin yksi niistä Metropolian hyvin omaleimaisista tulokulmista tässä kokonaisuudessa, josta kirjoitimme. TKI-toiminnan, kuvasimme laadunhallintaa ihan PDCA-syklin mukaisesti. Nostaisitko Minna siitä jotain erityistä? Mihin suuntaan voisimme kehittyä? Minkälaisten vahvuuksien pohjalta TKI-toimintamme perustasolla, laadunhallinnan, PDCA-syklin kautta tarkasteltuna: Mihin suuntaan voisimme mennä? Miltä vahvuuksilta menemme siihen suuntaan?
Puhuja 3 [00:14:18]: Metropoliassa on paljon myös sisäisiä kehittämishankkeita. Olemme tosi vahva kehittäjäorganisaatio. Ratkaisemme visaisia ongelmia. Seuranta ja raportointi voisivat olla tulevaisuudessa vielä keskeisemmällä sijalla. Ehkä modernein välinein. Kyllä toivon ja uskon, että strategiamme tulee ohjaamaan keskeistä tekemistämme. Satsaamme siihen, mitä olemme määritelleet. Innovaatiokeskittymät ja yhteistyöalustat mahdollistavat niin monenlaista tekemistä ja osaamisen kehittämistä. Se mahdollistaa myös uusien roolien ja vastuiden syntymistä, mikä on ainakin itselleni erittäin kiinnostava asia korkeakoulumaailmassa.
Puhuja 1 [00:15:13]: Minkälaista visiota näkisit tämän itsearviointiprojektin pohjalta? Miltä näyttää nyt tästä eteenpäin?
Puhuja 2 [00:15:21]: Kyllä se hyvin paljon samaa, mitä Minna jo tuossa sanoi. Sitten vähän pyysimme myös Metropolian ulkopuolisia henkilöitä lukemaan tätä itsearviointiraporttiamme. Oli kiva, että palaute oli, että se todella on hyvin meidän näköisemme. Siellä vielä enemmän ehkä kannustettiin meitä nostamaan esille sellaisia asioita, joita olemme yhteistyössä tehneet. Esimerkiksi se, miten me pääkaupunkiseudulla olemme tukemassa sitä, että tänne syntyy ihan tällainen kansainvälinen uuden yritystoiminnan, startup-toiminnan osaamisen keskittymä. Kaiken kaikkiaan jotenkin tuo raportin kirjoittaminen vahvisti sitä näkemystä, että voimme luoda kansainvälisen tason innovaatioympäristöjä täällä ja olla kansainvälisellä tasolla, kun vain teemme tiettyjä valintoja, joihin panostamme. Todella tärkeä innovaatiotoimija, korkeakouluttaja.
Puhuja 1 [00:16:26]: Joo, muistan, että tässä tämä sidosryhmälukijamme… Ajattelin, että emme ole ehkä itsekään ymmärtäneet kaikkea hienoutta, joka sieltä voi nousta. Hänen kommenttinsa toi siihen upeaa lisävaloa asioihin. No oliko siellä jotain sellaista, mikä kerta kaikkiaan olisi yllättävää? Jotain, mitä ette odottaneet tulevan esille?
Puhuja 3 [00:16:59]: Tässä koko prosessissa – Meillähän oli myös METKA:n roolitus tässä mukana. Kyllä olin positiivisesti yllättynyt METKA:n vahvasta roolista niin Metropolian kampuskehittämisessä kuin opiskelijayhdistystoiminnan kehittämisessä ja rahoituksen laadun parantamisessa. Se oli mielestäni yksi Metropolian vahvuus.
Puhuja 2 [00:17:22]: Kyllä. Sitten oli tietysti se, minkä nostimme, kokosimme sen, miten Metropolia toimii vastuukorkeakouluna monissa erilaisissa tärkeissä teemoissa, kuten digivisio tai Sigma-toiminta. Tai valtakunnallinen pääsykoeuudistuksemme. Se, että näitä asioita muistamme aina koota yhteen. ”Hei, mehän näissä kaikissa asioissa olemme ottaneet tosi tärkeää, vastuullista roolia.”
Puhuja 1 [00:17:49]: Kyllä. Hyvä, että löytyi jotain, yllätyksiäkin. Se ei ollut teille ihan tuttua kauraa kaikki. Pääsitte yllättymään myös. Nyt olemme siinä vaiheessa, että materiaali on lähdössä kohta käännöstoimistoon. Sitten auditointiprojektimme etenee. Olisiko teillä jotain erityistä tässä vaiheessa, mitä haluaisitte sanoa viestiksi TKI-toimintojen henkilöstölle, koko Metropolian henkilöstölle ja myös opiskelijayhteisölle?
Puhuja 3 [00:18:22]: Kyllä meillä TKI-toiminnassa löytyy tällä hetkellä paikka ihan jokaiselle. Siellä voi tehdä monenlaista TKIO:ta. Varmasti se taas uudistaa toimintaamme kaiken kaikkiaan. Jos ajatellaan kehittämistä, muutosta ja näin poispäin, niin kyllä me voimme kokeilemalla seuloa toimivimmat käytännöt. Ei niiden tarvitse aina olla niin suurisuuntaisia, isoja hankkeita, vaan ihan pilotteja tekemällä pääsemme jo eteenpäin.
Puhuja 2 [00:18:55]: Varmasti juuri se, että ihan rohkeasti mukaan. Ja se, että kokeillaan. Aina kaikki ei onnistu, mutta aina opimme jotain uutta ja viemme asioita eteenpäin. Nyt tosiaan, kun lukee tuota raporttia, ja se antaa kokonaiskuvan. Miten todella paljon kiinnostavia asioita tehdään, niin tietysti iso kiitos kaikille, jotka ovat olleet tässä mukana ja auttaneet raportin kirjoittamisessa, olleet sitä kommentoimassa ja niin edelleen. Yhteistyössä myös raportti on syntynyt.
Puhuja 1 [00:19:34]: Se onkin arvokasta, että meillä on tällainen yhteisesti koottu kuva. Se on ehkä todenmukaisempi kuin se, että olisimme ihan yksitellen kirjoittaneet sitä. Hyvä! Raportti tulee luettavaksi koko meidän henkilöstöllemme sekä englannin- että suomenkielisenä versiona elokuun lopussa. Minäkin suosittelen, että kaikki sen lukisivat. Se paitsi antaa paljon varmasti uutta tietoa: Ei ollenkaan ole sanottua, että näin laaja käsitys meidän asioistamme olisi jokaisella henkilöstön jäsenellä valmiina päässä. Yhteinen näkemys on nyt luettavissa raportista. Se avaa varmasti uusia näkökulmia. Kun itse haastattelu sieltä lähenee, antaa englanninkielinen raportti käsitteistöä ja tukea sitä kohti myös. Tässä vaiheessa kiitän teitä. Kiva kun tulitte vähän vetämään yhteen tätä kevään kokemusta. Me syksyllä jatkamme ja menemme sitten kohti haastattelua. Laadunhallinta ja laatuasiat eivät tietenkään lopu siihenkään, vaan sitten saamme suosituksia ja menemme niiden kanssa taas eteenpäin. Kiitos teille!
Puhuja 3 [00:20:53]: Kiitos kutsusta!
Puhuja 2 [00:20:54]: Kiitoksia!
[Musiikkia 00:20:55]
[äänite päättyy]
Ei kommentteja