Joustavasti työelämää hyödyntäen – opettajien kokemuksia

Podcast tiedostona: Lataa omalle laitteellesi (20.7MB)
MetroPodian RSS-syöte: RSS
Anne Perkiö ja Heikki Hyvärinen keskustelevat opinnollisestamisesta opettajan ja osaamisen kehittymisen näkökulmasta.
Joustavasti työelämää hyödyntäen – opettajien kokemuksia.
MetroPodia-podcastissa yliopettaja Anne Perkiö ja lehtori Heikki Hyvärinen Liiketaloudesta keskustelevat opinnollistamisesta opettajan ja osaamisen kehittymisen näkökulmasta.
Tämä podcast liittyy ”Toteemi – työstä oppimassa, työhön” -hankkeeseen.
Sekä Anne että Heikki kertovat podcastissa innostuksestaan Toteemi-hankkeeseen. Heikin mielestä hankkeessa opiskelijoiden mielestä oli hyvää, että siinä pystytiin hyvin yhdistämään opinnot ja työ. Opiskelija saa hankittua samalla taloudellista toimeentuloa ja toisaalta saa tehtyä opintosuoritukset. Opiskelija saa myös ammattilista osaamista.
Anne Perkiö toteaa, että liiketalouden monimuodon opiskelijat ovat antaneet hyvää palautetta opinnollistamisen joustavuudesta ja mahdollisuudesta tehdä työtä ja samalla kerätä opintopisteitä.
Anne Perkiö sanoo, että opettajan näkökulmasta on tärkeää, että osaamisperustaisuus korostuu.
Heikki Hyvärinen: Opiskelijat saavat ammatillisen osaamisen ja myös uutta osaamista. Opettajalle tämä antaa näköalapaikan, miten yrityksissä työelämä muuttuu, ammattitaito-osaaminen muuttuu, minkälaisia asioita yrityksissä viedään eteenpäin? Opettaja saa uusia elementtejä opetukseensa.
Anne Perkiö: Tärkeää on osaamisen kehittyminen opiskelijan näkökulmasta: kirkastetaan sitä, että jokainen on noviisi joissakin asioissa ja ekspertti joissain toisissa asioissa. Opinnollistamisen yhteydessä osaamisen portaat konkretisoituvat. CV:eissä ja työhakemuksissa korostuu se, mitä ”minä osaan, mitä osaamista minulle on kertynyt ja mitä osaamista voin antaa tulevalle työnantajalleni”.
Heikki Hyvärinen: Tämä on laajentanut myös opettajan työnkuvaa. On työnä erilaista, tulee suunnitelmia, joita opiskelijat tekevät. Opettajalle tulee työpaikkakäyntejä, arviointikäyntejä. Samalla opettaja saa luotua hyviä suhteita työ- ja yrityselämään.
Anne Perkiö kysyy Heikki Hyväriseltä, tuleeko hänen mieleen jotain haasteita opinnollistamista tehdessä.
Heikki Hyvärinen: Opintokokonaisuuksien sisällöt on laajoja, eikä opiskelija saa kaikesta sisällöstä oppia omaan työtehtäväänsä. Näiltä osin, jos opiskelija ei pysty luontevasti jotain opintosisältöä saamaan työpaikalta, hän on tehnyt erillisen oppimistehtävän. Toisaalta opettajan kannalta kovin montaa opiskelijaa ei voi yhdellä kurssilla olla, kun ajattelee, että ensin tehdään suunnitelma, seuranta, opiskelija tekee raporttia ja kun tulee vielä työpaikkakäyntejä. Näissä olen tehnyt niin, että opiskelija saa työpaikalla omilla työtehtävillään osoittaa, mitä hän on tehnyt.
Anne Perkiön mielestä viestintä opiskelijoille on ollut haasteellista. Opiskelijan pitää olla aktiivinen ja aloitteellinen. Opiskelija itse arvioi, että hänellä voi olla työpaikalla syntymässä sellaista osaamista, mitä jollain kurssilla syntyy. Eri toimintatavat ja käytänteet voivat näyttäytyä opiskelijalle sekavana, sillä jokaisella opettajalla on ehkä oma tapa tehdä opinnollistamista. Mutta uskon, että eri aiheisiin ja aineisiin sopii erilaiset menetelmät.
Heikki Hyvärinen: Opiskelijan oma aktiivisuus on tärkeää. Hänen pitää nähdä, mitä mahdollisuuksia hänellä on. Hänen pitää pystyä johtaa itseään ja tehdä suunnitelmia, miten osaamista askel askeleelta hankitaan.
Anne Perkiö sanoo lopuksi, että opinnollistaminen on mahtava mahdollisuus sekä opiskelijalle että opettajalle.
Heikki Hyvärinen: Itse teen mielelläni tätä opinnallistamista ja suosittelen sitä muillekin opettajille ja opiskelijoille.
Anne Perkiö: Hyppää mukaan vaan!
#MetroPodia #Opinnollistaminen #Opinnot
Ei kommentteja