Toivoa ja teetä yrittäjille 7: Unelmat, toivo ja taidot yrittäjän arjessa
Mistä yrittäjä saa toivoa ja voimaa? Millaisia taitoja yrittäjä tarvitsee voimavarojensa tueksi? Mitä yksinyrittäjälle tarkoittaa menestys? Mikä on unelmien paikka tässä kaikessa? Muun muassa tällaisista asioista yrittäjä ja Laurea-ammattikorkeakoulun projektiasiantuntija Anita Mäntynen-Hakem sekä yrittäjä, hypnovalmentaja ja psyykkinen valmentaja Satu Isokuortti-Horelli keskustelivat Toivoa ja teetä yrittäjille -podcastin seitsemännessä jaksossa.
Tallenteen kesto: 25 min.
Käsikirjoitus: Anita Mäntynen-Hakem ja Hanna-Maija Aarnio
Kuva: Nimimerkki dungthuyvunguyen, Pixabay
Podcast on tehty Toivo@Tee – Mikroyrittäjän hyvinvointi ja uusiutumisen mahdollisuudet kriisitilanteessa -hankkeessa, jota rahoitti Euroopan sosiaalirahasto vuosina 2021–2023.
Podcast tiedostona: Lataa omalle laitteellesi (22.3MB)
MetroPodian RSS-syöte: RSS
[teetä kaadetaan ja lusikka kilisee kupissa, kun teetä hämmennetään]
Naisen ääni: Tervetuloa Toivoa ja teetä yrittäjille -podcastiin. Tämä podcast on syntynyt osana Toivo@Tee-hanketta vuosina -22 ja -23. Tämän podcastin keskusteluissa syvennytään keinoihin, joilla voidaan edistää erityisesti mikroyrittäjien hyvinvointia ja uusiutumista kriisitilanteissa.
[lusikka kilisee teekupissa]
Anita Mäntynen-Hakem: Tässä jaksossa me puhutaan siitä, että mistä yrittäjä saa toivoa ja voimaa. Ei puhuta aina niistä haasteista ja mitkä ovat hankaluuksia, vaan kaikesta siitä positiivisesta, mikä vie meitä eteenpäin. Vähän me puhutaan myös tässä niistä taidoista, mitä yrittäjä siinä arjessa tarvitsee, jotka edistävät jaksamista. Ja vähän puhutaan vielä unelmistakin. Täällä tänään minä olen Anita Mäntynen-Hakem. Olen Laurean projektikoordinaattori Toivo@Tee-hankkeessa, mutta olen myös yrittäjä. Ensimmäisen yritykseni olen perustanut 15 vuotta sitten ja toimin aina myös muidenkin töiden ohessa yrittäjänä, kouluttajana, työelämäasiantuntijan ja uravalmentajana. Yrittäjyys on tuttua myös tätä kautta. Mun kanssani tässä on Satu Isokuortti-Horelli. Satu on yrittäjä, hypnovalmentaja, psyykkinen valmentaja, mitä muuta oletkaan. Kerro itse lisää.
Satu Isokuortti-Horelli: Siinä ne tärkeimmät tulivatkin.
Anita Mäntynen-Hakem: Niin, se toivo. Se on meillä tuossa hankkeen nimessäkin. Kun sä Satu mietit toivoa, mitä se merkitsee sulle ja mistä sä saat toivoa siihen yrittäjän arkeen, että sä näet asiat tulevaan sillä tavalla positiivisena?
Satu Isokuortti-Horelli: Mä ajattelen sen ehkä sillä tavalla, että yrittäjyydessä ja omassa elämässä on kyllä tosi tärkeätä kiitollisuus. Se luo sitä toivoa myös siihen sun tekemiseen. Henkilökohtaisesti mä teen kiitollisuusharjoituksia. Mä teen niitä esimerkiksi illalla ennen nukkumaanmenoa. Yleensä muutama asia, mitä päivällä on ollut tai muuta, mä haen sitä kiitollisuutta siitä, mistä mä olen tänään ollut kiitollinen. Se myös tuo toivoa, ilon pilkahduksia ja onnellisuutta siihen sun arkielämään ja yrittäjyyteen. Myöskin kun miettii toivoa, kyllähän se on näin, että kyllä se lähipiiri ja ne ihmiset siinä ympärillä ystävät ja muut, tukiverkosto siinä yrittäjyydessäkin ja yrittäjälle on äärimmäisen tärkeä ja tuo myös sitä toivoa.
Anita Mäntynen-Hakem: Eli sitä vertaisvoimaa.
Satu Isokuortti-Horelli: Vertaisvoimaa ehdottomasti kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Joo, eli sieltä se voimakin sitten tuli, siihen jaksamiseen sitä voimaa. Onko ne voimanlähteet samoja kuin ne toivonlähteet, jos sä ajattelet voimaa?
Satu Isokuortti-Horelli: Semmoista tsemppiä.
Anita Mäntynen-Hakem: Niin. Mistä se sitten tulee?
Satu Isokuortti-Horelli: Voima tulee asiakkaista. Mä saan valtavasti voimaa siitä, että mulla on ihania asiakkaita ja se vuorovaikutus siellä ja kaikki se. Se tuo sitä voimaa ja innostusta siihen, että ei vitsi, miten mahtavia tyyppejä mulle on tullu asiakkaaksi ja miten upeita keskusteluja saadaan aikaiseksi ja miten mä pystyn auttamaan ihmistä. Jos on joku asia, mikä vähän mietityttää siellä, pystytään keskustelemaan, avaamaan sitä, ja se tuo sitä voimaa siihen tekemiseen.
Anita Mäntynen-Hakem: Joo. Sä sanoit Satu tuon vuorovaikutus-sanan.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Että se semmoinen tärkeä asia. Kaikkihan tämä on vuorovaikutusta, miten me toisten ihmisten kanssa ollaan tekemisissä. Se, minkälaista vuorovaikutus on, sillä on aika paljon merkitystä ja kenen kanssa sä olet tekemisissä.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Sä puhuitkin jo näistä verkostoista, ne ihmiset, jotka ovat ympärillä. Tosiaan se vertaisvoima ja muut läheiset toki varmasti siinä myöskin. Se on kyllä itsellekin todella tärkeä juttu.
[lusikka kilisee teekupissa]
Anita Mäntynen-Hakem: Kerrotko sä tähän väliin vähän siitä, miten sun polkusi on yrittäjyyteen vienyt, eli miksi sä olet yrittäjä?
Satu Isokuortti-Horelli: Se on pitkä tie, hohhoijaa. Yritän vähän lyhentää tämän sitten. Oi, se on pitkä tie. Mä olen ollut kuitenkin muissa yrityksissä töissä toistakymmentä vuotta erilaisissa organisaatiossa. Jotenkin aina haki sitä, mikä on se mun juttu. Mä en koskaan oikein löytänyt sitä omaa paikkaani missään. Ehkä kolme vuotta sitten tapahtui semmoinen herättävä tapahtuma siinä. Mä olin jo pallotellut mielessäni ja mun miehelleni sitä, että mikä on se juttu, mitä mä haluan mun elämässäni tehdä. Mä haluan merkitystä sille tekemiselle. Mä haluan, että siinä on joku merkitys. Oli puhuttu jo myöskin mielen voimasta ja miten ajatukset vaikuttavat jokapäiväiseen olemiseen ja elämään ja miten itsekin pystyy muuttamaan niitä. Jos on vähän negatiivinen, sä pystyt muuttamaan sitä positiivisempaa suuntaan. Sitä ajatuksen ja mielen voimaa me ruvettiin pallottelemaan. Mä olin aina sanonut, että mua kiinnostaa ihan hirveästi se, miten ihmiset ajattelevat, miksi ne käyttäytyvät niin kuin ne käyttäytyvät, miksi ne reagoivat niin kuin ne reagoivat. Se antoi mulle kirjan. Tosi vanha klassikko, Murphyn kirja Alitajuntasi voima. Se kun tuli pöytään, mun mies sanoi, että luepas ensin tämä. Mä, että olenhan tämän joskus lukenut 20 vuotta sitten, mutta enhän mä muistanut siitä enää mitään. Sano, että luepas tämä. No minähän rupesin lukemaan. Mä olin, että ei jessus, täällähän on just sitä, mitä mä olen aina halunnut ja tämä on just sitä, mikä puhuu siitä mun ajatusmaailmasta myöskin. Siitähän se lähti. Kouluttauduin rentoutusvalmentajaksi, hypnovalmentajaksi. Lähdin opiskelemaan kliiniseksi hypnoterapeutiksi ja sitä kautta vielä psyykkiseksi valmentajaksi. Ja tässä tiellä ollaan. Nyt mä olen ollut vajaan vuoden yrittäjänä, ehkä pääsääntöisesti semmoisen puolisen vuotta. Vielä on tosi tuore tämä mun yrittäjyyden taival, mutta siitä se lähti, kirjasta, mun miehestä. Tässä sitä ollaan ja etiäpäin mennään.
Anita Mäntynen-Hakem: Mä tiedän Satu, että se sun polku kaiken kaikkiaan on kuitenkin vuosikymmenien mittainen.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Sä sanoit tämän alitajunnan voiman, mikä on se, jonka kanssa sä työskentelet tietysti tässä myös, kun sä teet hypnovalmennusta ja näin.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Se on hyvin vahvassa roolissa siinä. Sä puhuit tästä, että haluat tehdä jotain sitä sun juttua, että yrittäjyys siihen mahdollisuus.
[lusikka kilisee teekupissa]
Anita Mäntynen-Hakem: Tässä välissä oikeastaan en malta olla ottamatta puheeksi semmoista sanaa kuin kutsumus.
Satu Isokuortti-Horelli: Niin.
Anita Mäntynen-Hakem: Onko sillä jotain merkitystä sulle? Liittyykö se sun yrittäjyyteen?
Satu Isokuortti-Horelli: Valtavasti. Kyllä se on aina ollut se. Just puhuin tuossa siitä merkityksestä, että haluaa tehdä merkityksellisestä työtä. Tämä on mun kutsumus. Mä tiedän. Se on vaan hakenut sitä paikkaansa koko ajan, millä tavalla mä pystyisin ihmisiä auttamaan, mikä on se työ, työväline, millä mä pystyn auttamaan. Ja kyllä tämä kutsumus on koputellut oveen monta kertaan, mutta mä en ole uskaltanut avata sitä ovea. Kun miettii, että mä pallottelin paljon erilaisten asioiden kanssa, että minkälainen se ammatinvaihdos voisi olla, mitä mä voisin ruveta tekemään, niin tämä tie avautui mulle siitä kirjasta. Se kutsumus tuli siitä. Avautui se ovi, ja se avautui se kirja, ja siitä se lähti eteenpäin. Mä koen joka päivä onnellisuutta ja iloa siitä, että nyt mä teen oikeasti semmoista työtä, millä on merkitystä itselleni ja mä pystyn auttamaan myös muita ihmisiä. Se on se voimavara myös mulle.
Anita Mäntynen-Hakem: Joo. Tulee mieleen Lauri Järvilehdon Upeaa työtä -kirjasta lainaus, että ”Kutsumus on siellä, missä intohimosi kohtaa maailman tarpeen”.
Satu Isokuortti-Horelli: Mm.
Anita Mäntynen-Hakem: Sitähän usein myös yrittäjyys on, että yrittää… Se on aika mielenkiintoinen sana. Että yrittää sitä ansaintamallia kehittää, jolla sitten niistä omista jutuista tulee myös se elanto. Mä kanssa tykkään tuosta kutsumusajatuksesta. Mä omalla kohdalla myös ajattelen sillä tavalla, että on kutsumus siihen ihmisten kouluttamiseen, innostamiseen…
Satu Isokuortti-Horelli: Niin kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: …ja ehkä myös laajemmin asioiden kehittämiseen yhdessä muiden kanssa.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Yrittäjyyttä miettii siitä näkökulmasta, että minkälaisia taitoja sä tarvitset siinä arjessa eniten. Mitä sulle on noussut esiin, kun sä olet nyt vasta vähän aikaa ollut yrittäjä? Mitkä ovat tärkeimpiä yleisiä työelämätaitoja, jotka yrittäjyydessä korostuvat?
Satu Isokuortti-Horelli: Näin lyhyellä puolen vuoden aikamittarilla kyllä kärsivällisyyttä tarvitaan hyvin paljon ja pitkäjänteisyyttä siinä ja valtavaa uskoa ja paloa siihen omaan tekemiseen. Mun mielestä ehkä usko on kaikkein tärkein sana siinä, että sä uskot siihen, mitä sä teet. Sä uskot siihen ja tiedät, että sä olet hyvä siinä, mitä sä teet. Jollain tavalla se. Mulla tulee koko ajan se usko sieltä, että sä uskot siihen. Se on se voima, mikä vie eteenpäin.
Anita Mäntynen-Hakem: Semmoinen termi tulee mieleen… En muista, kuka on puhunut toivon taidoista. Se, että näkee sitä toivoa, on taito.
Satu Isokuortti-Horelli: Näin.
Anita Mäntynen-Hakem: Ehkä myös toi uskominen itseen…
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: …ja uskominen siihen omaan juttuun ja näin on myös taito.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä. Sitä se on.
Anita Mäntynen-Hakem: Uskon taito.
Satu Isokuortti-Horelli: Uskon taito, niin.
Anita Mäntynen-Hakem: Niin, uskomisen taito.
Satu Isokuortti-Horelli: Niin.
Anita Mäntynen-Hakem: Joo. Loppuvuodesta Yksinyrittäjäpäivästä mulla jäi mieleen pyörimään muutama puheenvuoro. Yksi liittyi näihin taitoihin. Sami Sallinen puhui neuvottelutaidoista. Me tässä puhuttiin tästä vuorovaikutuksesta jo.
Satu Isokuortti-Horelli: Joo.
Anita Mäntynen-Hakem: Yrittäjälle ne neuvottelutaidot ja ylipäänsä vuorovaikutustaidot… Se on ihan sama mikä se yrityksen toimiala onkaan. Ne ovat tosi tärkeitä. Mitä sä ajattelet neuvottelutaitojen merkityksestä?
Satu Isokuortti-Horelli: Äärimmäisen tärkeää kyllä. Se on kuitenkin vuorovaikutusta jatkuvasti. Joka päivähän sä olet vuorovaikutuksessa eri ihmisten kanssa. Ehkä neuvottelutaidoissa miettii semmoista joustavuutta myös siinä jokapäiväisessä toiminnassa.
Anita Mäntynen-Hakem: Sulla toki korostuu se vuorovaikutus, kun yrityksen toimiala on niin kuin mullakin…
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä, ihmisten kanssa.
Anita Mäntynen-Hakem: …ihmisten kanssa. Vaikka olisi metsuriyrittäjänä, ihan yhtä lailla vaikka onkin itsekseen siellä metsässä, kuitenkin täytyy neuvotella ne työtehtävät…
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: …ja neuvotella sen metsänomistajan kanssa siitä, että tulee oikeat puut kaadettua.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Myös siihen lopputulokseen vaikuttaa aika oleellisesti se, että kuinka pystyt olemaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä. Se on hyvin tärkeätä. Sitten tietysti aloittelevana yrittäjänä se on hyvin tärkeätä, että sä koko ajan tapaat uusia ihmisiä ja markkinoit ja puhut sun yrityksestä ja olet joka paikassa läsnä sillä tavalla, että aina voi jostain tulla se uusi ihminen sulle asiakkaaksi, että on avoin ja puhuu siitä, mitä tekee. Se on tuonut mullekin asiakkaita, kun on uskaltanut laittaa suun auki ja puhua.
Anita Mäntynen-Hakem: Niinpä.
Satu Isokuortti-Horelli: Ihan missä tahansa.
Anita Mäntynen-Hakem: Joo ja mä tiedän Satu, että sullakin on aiemmasta työelämästä ja harrastusmaailmasta ja kaikesta tosi laajat verkostot valmiiksi.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Se on kyllä semmoinen, että ne verkostot, verkostoissa toimiminen…
Satu Isokuortti-Horelli: Verkostot ovat äärimmäisen tärkeät kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Se on kyllä tosi tärkeä juttu.
[lusikka kilisee teekupissa]
Anita Mäntynen-Hakem: Me ollaan puhuttu tässä nyt toivosta ja siitä, että mistä saa voimaa ja me ollaan puhuttu näistä taidoista. Mä vielä mietin sitä, kun yksinyrittäjäpäivässä joku puhuja puhui resilienssistä. Meillä on tässä hankkeessakin paljon siitä puhuttu. Se on kyllä varmasti semmoinen taito. Mitä se sulle tarkoittaa?
Satu Isokuortti-Horelli: Työpäivät voivat olla pitkiä. Mä ehkä näen sen semmoisena palautumisen, miten sä palaudut työpäivän jälkeen tai ylipäätänsä jos on ollut hektistä töissä tai muuta. No sitähän mä teen työksenikin, että autan ihmisiä myös siinä asiassa. Kyllä ne pienet keinot siellä arjessa auttavat ihan valtavasti siihen. Lähtee metsäkävelylle, lähtee kävelylle ulos, ottaa happea. Semmoisia pieniä käytännön asioita siihen. Ottaa aikaa itselleen, ettei unohda itseään siinä. Yrittää rentoutua, mikä se keino onkaan. Mä aina sanon, että menkää ulos kävelemään jos ei muuta vaihtoehtoa. Jos ei mikään muu kiinnosta kuntosalit tai jotkut muut, mene ja kävele. Mene ulos ottaa happea tai mitä tahansa. Voi rentoutua. Voi kuunnella nauhoitteita. Voi hengitellä syvään. Yksi mun keino on ollut joskus se, että jos on hektistä, mä vaan otan pienen hetken kesken työpäivänkin. Ei tarvitse olla kuin minuutti, kaksi. Mä hengittelen syviä hengityksiä, lasken kymmeneen, rauhoitan mieleni ja olen siinä ja hengitän syvään ja rauhallisesti. Sä palaudut siitä. Sä olet tyhjentänyt sun oman mielen siinä ja sitten taas voit jatkaa sitä päivää eteenpäin. Pieniä juttuja, mutta ne auttavat ihan valtavasti.
Anita Mäntynen-Hakem: Kiitos Satu. Tässä tuli jo ihan käytännön vinkkejä vähän. Ne unelmat mulla on tuossa vielä. Mä mietin, että mistä me ei vielä olla puhuttu. Taas kerran palaan sinne Yksinyrittäjäpäivän puheenvuoroihin. Siellä oli Arman Alizad, joka piti puheenvuoron otsikolla kiitollisuus menestyksen perustana tai voimavarana tai jotain sellaista. Kuitenkin se oli se ajatus siitä, että kaikki menestys on tullut sitä kautta, että tuntee syvää kiitollisuutta niistä mahdollisuuksista, mitä on saanut. Ja sitä uskallusta tai ei oikeastaan edes uskallusta. Hän sanoi, että hän ei ole rohkea, vaan sellainen että vaikka pelottaa, tekee silti.
Satu Isokuortti-Horelli: Joo.
Anita Mäntynen-Hakem: Jotenkin sellaista ja niitä unelmia kohti menemistä.
Satu Isokuortti-Horelli: Niin.
Anita Mäntynen-Hakem: Miten sä Satu ajattelet unelmista tai onko sulla yrittäjyyteen liittyviä unelmia ollut, jotka olisivat toteutuneet tai…?
Satu Isokuortti-Horelli: Voi kuule, varmaan kaikki on toteutunut jo ja varmaan mä elänkin siinä unelmassa tällä hetkellä. Tämä on just sitä unelmaa, mitä mä elän nyt. Mulla on aina semmoinen kuva. Se on mielikuva. No mähän pelaan mielikuvilla muutenkin töissä. Mulla on aina se mielikuva, että tämä on vaikka vuoden päästä, että mulla on tämmöinen ja tämmöinen juttu siinä unelmana. Sitten mä lähden tähtäämään. Mulla on fokus siihen. Mulla on ne tavoitteet siihen, miten mä lähden toteuttamaan sitä mun unelmaani. Ja ne kyllä lähtevät pikkuhiljaa sieltä, mutta kaikkein tärkeintä on se matka sinne unelmaan, koska ne onnistumiset ja ilot tulevat siinä matkan varrella. Voi herranjestas, unelmoikaa! Se on se juttu oikeasti tässä yrittäjyydessä, vaikka joskus tuntuisi, että voi ei mä en jaksa. Ei välttämättä aina jaksa uskoa siihen, mutta kääntäkää se. Unelmoikaa. Tehkää asioita, mistä te tykkäätte oikeasti. Se on kaikkein tärkeintä. Unelmoikaa pliis!
Anita Mäntynen-Hakem: Jo pelkästään se unelmointi itsessään antaa sitä toivoa ja voimaa.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Sitten jos vielä jotakin toteutuukin, sehän on vaan pelkkää bonusta siinä.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Onko sulla jotain unelmia, mitkä ei ole vielä toteutunut, mitä sä haluaisit toteuttaa?
Satu Isokuortti-Horelli: On. Ne ovat on jo mielikuvissa tuolla.
Anita Mäntynen-Hakem: Ne ovat siellä valmiina.
Satu Isokuortti-Horelli: Ne ovat siellä jo valmiina. Pienin askelin sitä kohti.
Anita Mäntynen-Hakem: Mä mietin myös tuota kutsumusta tähän liittyen. Musta ainakin joskus tuntuu, että se, mitä mä kuvittelen haluavani voi joskus olla ristiriidassa sen kanssa, mitä mä saan.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Mutta sitten se voikin olla mulle parempi vaihtoehto kuin se, mitä mä olen itse kuvitellut haluavani.
Satu Isokuortti-Horelli: Just näin.
Anita Mäntynen-Hakem: Luottamus on varmaan se sana.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Sitä tarvitaan siihen jaksamiseen, että luottaa siihen, että kyllä se elämä kannattelee ja ne oikeat asiat tulevat tielle.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä se kannattelee. Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Tielle. Siitä tulee mieleen, että ne tulee esteeksi. Joskus voi käydä tietysti niinkin, että joku tulee silleen tielle.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: Sitä ei pääse ylittämään.
Satu Isokuortti-Horelli: Sitten voi pysähtyä siihen hetkeksi ja miettiä asioita, että miten tästä mennään eteenpäin.
Anita Mäntynen-Hakem: Niin.
[lusikka kilisee teekupissa]
Anita Mäntynen-Hakem: Semmoinen teema vielä, mikä Armaninkin puheenvuoron liittyy, olisi menestys.
Satu Isokuortti-Horelli: Mm.
Anita Mäntynen-Hakem: Mitä se sulle merkitsee?
Satu Isokuortti-Horelli: Menestys on aika laaja käsite. Ehkä mulle se on semmoinen, että elää sitä omannäköistä elämää. Elää just sitä unelmaansa. Ne onnistumiset tuovat sitä menestystä myös joka päivä sun elämässä ja lähi-ihmiset, sun rakkaat, perheenjäsenet, ystävät, kaikki. Se on niin laaja asia, että mä oikeastaan ymppään kaiken siihen menestykseen. Yksinyrittäjä vaikka onkin, kyllä ne tärkeät ihmiset ovat siellä sun lähellä. Ne uskovat suhun ja kannustavat sua koko ajan. Se luo sitä menestystä kanssasi. Mutta kyllä se, että mitä mä saan tehdä ja että mulla on mahdollisuus tehdä ja elää sitä omannäköistä elämää. Mun mielestä se on menestystä.
Anita Mäntynen-Hakem: Omannäköinen elämä.
Satu Isokuortti-Horelli: Niin.
Anita Mäntynen-Hakem: Se varmasti aika monella on tai ainakin itsellä on ollut aikoinaan siinä, kun on perustanut ensimmäisen yrityksen, se on ollut se syy siihen, että on ryhtynyt yrittäjäksi, että on halunnut itse olla luomassa sitä omannäköistä elämää. Toki ei se nyt automaattisesti tarkoita sitä, että yrittäjänä pitää olla, että voi elää omannäköistä elämää.
Satu Isokuortti-Horelli: Niin.
Anita Mäntynen-Hakem: Mutta silloin jos se itselle sopii, se antaa mahdollisuuksia luoda sitä.
Satu Isokuortti-Horelli: Just näin.
Anita Mäntynen-Hakem: Ehkä se menestys sanana on semmoinen, että ajatellaan, että sen pitää olla jotain valtavan suurta. Se on vähän sama kuin se kutsumuskin. Ajatellaan, että pitää koko maailma pelastaa sitten..
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä.
Anita Mäntynen-Hakem: …tai tehdä jotakin vaikka hoitamista, ihmisten auttamista…
Satu Isokuortti-Horelli: Niin, niin.
Anita Mäntynen-Hakem: …jotain valtavan suurta tavalla tai toisella.
Satu Isokuortti-Horelli: Ei välttämättä tarvitse olla.
Anita Mäntynen-Hakem: Voihan se kutsumus olla hyvin pientä.
Satu Isokuortti-Horelli: Pitää huolta läheisistä.
Anita Mäntynen-Hakem: Niin. Se voi olla hyvinkin pientä.
Satu Isokuortti-Horelli: Se voi olla ihan mitä tahansa. Se on just näin.
Anita Mäntynen-Hakem: Niin. Mikä vaan tuntuu itsestä sydämessä siltä.
Satu Isokuortti-Horelli: Se on totta.
Anita Mäntynen-Hakem: Mulla tuli just tästä sydämestä mieleen se, että kun me lähdettiin tästä toivosta, sitten sieltä tuli usko.
Satu Isokuortti-Horelli: Niin.
Anita Mäntynen-Hakem: Kolmas sitten se rakkaus. Mites se tähän pakettiin kuuluu?
Satu Isokuortti-Horelli: Rakkaus itseään ja läheisiä kohtaan, kanssaihmisiä kohtaan. Se, että uskaltaa rakastaa myös itseään. Sitä mä puhun myöskin kaikille, että uskaltakaa rakastaa itseänne ja arvostaa itseänne, koska sä olet se tärkeä ihminen. Sä synnyt tähän ja sä kannattelet itseäsi ja olet koko läpi elämän itsesi kanssa, niin tee itsestäsi hyvä ystävä. Se on rakkautta. Ja totta kai sitten pystyy antaa sitä rakkautta muuallekin, ympäristöön ja kaikkeen tekemiseen, olemiseen, ystäville.
Anita Mäntynen-Hakem: Niin. Suhtautuu kaikkeen siihen työhön, mitä tekee rakkaudella.
Satu Isokuortti-Horelli: Juuri näin.
Anita Mäntynen-Hakem: Eikä niin, että se on joku pakko tai taakka tai joku semmoinen.
Satu Isokuortti-Horelli: Niin.
Anita Mäntynen-Hakem: Vaan, että se on itsensä ja muiden ja työnsä rakastamista.
Satu Isokuortti-Horelli: Just näin.
Anita Mäntynen-Hakem: Vaikka ei se ole helppoa aina.
Satu Isokuortti-Horelli: Ei se ole helppoa. Se on pitkä tie. Siihen tarvitaan vähän hommia.
Anita Mäntynen-Hakem: Joo. Tuleeko sulle Satu mieleen jotain, kun me ollaan näitä teemoja tässä pyöritelty, mitä olisi jäänyt vielä sulta sanomatta? Ei ole pakko sanoa mitään, jos ei tule.
Satu Isokuortti-Horelli: Ei tule kyllä tällä hetkellä mieleen mitään.
Anita Mäntynen-Hakem: Niin.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä tässä on aika hyvin kuule kaikkea käyty läpi. Mä olen todella kiitollinen tästä, Anita. Ihan valtavan kiitollinen, että sain jutella sun kanssa ja vaihdella ajatuksia.
Anita Mäntynen-Hakem: Kiitos Satu. Me varmaan jatketaan tätä vielä jossain yhteydessä.
Satu Isokuortti-Horelli: Ehdottomasti.
Anita Mäntynen-Hakem: Tänään ollaan täällä Anita Mäntynen-Hakem ja Satu Isokuortti-Horelli juteltu toivosta, siitä mistä yrittäjä saa toivoa, voimaa arkeen, minkälaisia taitoja siinä arjessa tarvitaan, minkälainen merkitys on unelmilla ja mitä se menestys merkitsee. Ollaan puhuttu kutsumuksesta. Me oikeastaan päästiin sellaiseen kiteytykseen kuin usko, toivo ja rakkaus. Siihen on hyvä lopettaa.
Satu Isokuortti-Horelli: Kyllä. Kiitos.
Anita Mäntynen-Hakem: Kiitos.
[lusikka kilisee teekupissa]
Naisen ääni: Toivoa ja teetä yrittäjille -podcast on syntynyt osana Toivo@Tee-hanketta, jota on koordinoinut Laurea-ammattikorkeakoulu. Yhteistyökumppaneita ovat olleet Metropolia Ammattikorkeakoulu, Novago Yrityskehitys Oy sekä Osuuskunta Orrellan Putiikkiopisto. Hanketta on rahoittanut Euroopan sosiaalirahasto.
[lusikka kilisee teekupissa]
Ei kommentteja