Datan jäljillä 5: TKI-hankkeiden eettiset näkökulmat
Datan jäljillä -podcast-sarjan viidennessä jaksossa keskustelemme TKI-hankkeisiin liittyvistä eettisistä kysymyksistä. Mitä tarkoitetaan avoimella TKI-toiminnalla ja millaisia eettisiä kysymyksiä projektin elinkaaren aikana voi tulla vastaan?
Tässä jaksossa keskustelemassa ovat projektiasiantuntija Laura Mattila, lehtori Hanna Repo Jamal ja innovaatioasiantuntija Juha Järvinen Metropolia Ammattikorkeakoulusta.
Podcastit mainittu linkkivinkki:
Datan jäljillä -podcast-sarja toteutetaan osana Metropolian data-agenttitoimintaa, jonka tarkoituksena on kannustaa hyvään aineistonhallintaan ja edistää aineistojen avoimuutta.
Tallenteen kesto: 15:18 min
Käsikirjoitus: Anna Eskola, Laura Mattila ja Hanna Repo Jamal, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Podcast tiedostona: Lataa omalle laitteellesi (14.0MB)
MetroPodian RSS-syöte: RSS
[musiikkia…]
Hanna Repo Jamal: Tervetuloa kuuntelemaan Datan jäljillä -podcast-sarjaa, joka toteutetaan osana Metropolian data-agenttitoimintaa, jonka tarkoituksena on kannustaa hyvään aineistonhallintaan ja edistää aineistojen avoimuutta. Tässä jaksossa keskustelemme TK-hankkeiden eettisistä näkökulmista. Minun nimi on Hanna Repo Jamal. Toimin Metropoliassa lehtorina, teemavastaavana, projektipäällikkönä ja data-agenttina ja tämän lisäksi olen Metropolian tutkimuseettisen ohjausryhmän jäsen. Minun lisäksi Metropoliasta onkin keskustelemassa Laura Mattila.
Laura Mattila: Hei, olen Laura Mattila. Työskentelen projektiasiantuntijana Metropoliassa ja kuten Hannakin, niin olen myös data-agentti. Kaikki Metropolian data-agentit on käyneet läpi koulutuksen, jossa on pureuduttu tutkimusetiikkakaan, aineistonhallintaan ja aineistojen avoimuuteen. Datan jäljillä -podcastiin me ollaan myös kutsuttu eri alojen asiantuntijoita mukaan keskustelemaan aineistonhallintaan, etiikkaan ja tietosuojaan liittyvissä teemoissa. Tässä jaksossa meillä on vieraana Juha Järvinen Metropoliasta. Juha, kerrotko lyhyesti itsestäsi? Kuka olet, mitä teet ja mikä on kytköksesi tämän jakson teemaan?
Juha Järvinen: Hei, olen Metropoliassa innovaatioasiantuntijana. Se on minun päätyöni ja sen lisäksi olen tutkimuseettinen tukihenkilö ja kuulun tuohon tutkimuseettisen ohjausryhmään. Tämän lisäksi olen teollinen muotoilija.
Laura Mattila: Hyvä juttu, kiitos Juha todella mukavaa saada sinut mukaan meidän kanssa keskustelemaan. Me voitaisiin pohtia sitä, että miten TKI-hankkeissa huomioidaan eettiset näkökulmat ja mitä jokaisen projektipäällikön ja hanketoimijan olisi hyvä tietää, että me varmistetaan se, että se toiminta on eettistä.
Juha Järvinen: Siinä ihan keskeinen asia tietenkin on se, että pitää ennakoida. On tärkeää, että ollaan ajoissa liikkeellä siinä vaiheessa, kun hanketta suunnitellaan, projektia suunnitellaan. Niin on jo se perustieto, että jos siinä hankkeen suunnittelun aikana tulee jotain tällaisia asioita esiin, jota haluaa tai mahdollisesti voi liittyä tutkimusetiikkaan, niin ne selvitetään hyvissä ajoin. Eli ei sitten kun hanke on käynnissä tai huonommassa tapauksessa, kun hanke on päättymässä ja todetaan, että nyt meillä on ollutkin tässä käsillä jotain sellaisia asioita, jotka edellyttäisivät sitten jälkikäteen selvittelyä. Eli tietynlainen proaktiivisuus on aina todella tärkeä asia ja tämmöinen perustietämys tutkimusetiikasta. Tähän löytyy hyviä materiaaleja. Tähän löytyy Metropoliasta hyvää tukea, niin tämä on ihan ensisijainen asia jokaiselle projektipäällikölle ja myöskin projektityöntekijälle.
Laura Mattila: Hyvä siinä tulikin hyviä pointteja ja tässä kuten muutenkin aineistonhallinnassa, niin korostuu ennakointi ja suunnitelmallisuus, että mietitään asioita ensin ja sitten vasta toimitaan. Miten sitten, jos mietitään, että puhutaan TKI-hankkeista, mutta sitten me Metropoliassa ja muissakin oppilaitoksissa toteutetaan myös kehittämishankkeita, niin onko näiden osalta jotain eroja siinä, että miten eettiset näkökulmat tulisi huomioida?
Juha Järvinen: Tietysti tämä riippuu aina hyvin paljon siitä, että mikä siinä on se kehitettävä asia ja mitä ollaan kenties tutkimassa. Meillähän ei tietenkään perustutkimusta tehdä, eikä sellaista tieteellistä tutkimustyötä, joka liittyisi syvemmin esimerkiksi lääketieteellisen tutkimuksen, joka nyt on tämän keskustelun ulkopuolella. Että kyllä, kyllä minä en näe sellaista suurta eroa vaan enemmänkin todella olisin sitä mieltä, että täytyy olla hyvin tällä tavalla perusvalmiuksia, kun lähdetään niitä hankkeita suunnittelemaan.
Hanna Repo Jamal: Kyllä ja nyt kun mainitsit tuon sanan perusvalmiudet niin, olisiko sinulla antaa tässä jotain ihan konkreettisia esimerkkejä kuulijoille, että mitä nämä tämmöiset perusvalmiudet hankkeiden etiikkaan liittyen voisi olla ihan konkreettisesti?
Juha Järvinen: Metropolia on sitoutunut hyvän tieteellisen käytännön noudattamiseen ja tästä on tutkimuseettisen neuvottelukunnan vastikään ilmestynyt uusi päivitetty ohje. Nämähän ovat siis osa tiedeyhteisön tällaista itsesäätelyä. Vaikka nämä nyt ei olekaan mitään tällaisia oikeudellisia normeja, niin jokaisen projektissa työskentelevän tai projektipäällikön ainakin olisi hyvä perehtyä näihin. Ja todellakin siinä hankkeen suunnitteluvaiheessa, että huomioidaan nämä mahdolliset hyvän tieteellisen käytännön asiat ja sitten toisaalta eettiset kysymykset. Se on aika hyvä tämmöinen lähtökohtamateriaali, johon suosittelen jokaisen tutustuvan silloin, kun sitä sopivasti sitä aikaa on. Ja nämä löytyvät TENKin sivuilta kaikki myöskin ladattavina tiedostoina. Ja tämän lisäksi tietenkin sitten, jos tulee näitä kysymyksiä siinä hanketta suunniteltaessa tai jossakin sitten tuossa alussa oli puhetta, että jos tulee sitten kuitenkin, jotkut asiat on kenties jäänyt vähemmälle huomiolle ja niin tulee siinä hankkeen aikana sitten esille, niin tätä varten meillä on sitten tukihenkilöt, joilta voi kysyä neuvoa ja muutenkin Metropoliassa asiantuntijoita, jotka voi tässä asiassa sitten auttaa. Mutta mieluummin aina etukäteen lähdetään liikkeelle.
Laura Mattila: Ehkä tähän voisi sitten täydentävänä näkökulmana miettiä ihan yleisesti, että miten avoin TKI-toiminta määritellään ja mitkä ehkä ovat siinä oleellisia periaatteita. Niin Hanna, haluaisitko sinä kertoa tästä vähän?
Hanna Repo Jamal: Joo, eli tämä on, liittyvät tähän avoimeen tieteeseen, johon kaikki suomalaiset korkeakoulut on sitoutuneet. Ja tätä avoimuutta ja avoimuuden tasoa myös seurataan vuosittain Suomessa AVOTT-seurannalla. Koska me ollaan ammattikorkeakouluja, meillä ei varsinaisesti tämmöistä tieteellistä tutkimusta tehdä vaan enemmän soveltavaa tutkimusta, niin ammattikorkeakoulukontekstissa usein puhutaan sitten avoimesta TKI-toiminnasta avoimen tieteen sijaan. Tässä nyrkkisääntönä on se, että aineistot, niiden tulisi olla niin avoimia kuin mahdollista. Ja sitten toisaalta taas niin suljettuja kuin välttämätöntä. Ja tähän liittyy myös vahvasti tämmöinen FAIR-periaate, eli että aineistojen tulisi olla löydettäviä, saatavilla, yhteentoimivia ja sitten myös uudelleenkäytettäviä. Nämä kaikki asiat tulisi sitten avoimessa TKI toiminnassa huomioida.
Laura Mattila: Kiitos Hanna. Tässä tuli hyviä pointteja avoimuuteen liittyen. Me ollaan tähän mennessä puhuttu nyt aika paljon yleisesti TKI-toiminnan eettisistä näkökulmista ja millaista osaamista hanketoimijoilta tarvitaan. Mutta sitten me voitaisiin vähän miettiä sitä, että miten ne eettiset näkökulmat näkyy hankkeen eri vaiheissa. Juha, voisitko kertoa siitä, että mitä tulisi huomioida valmisteluvaiheessa jo eettisyyteen liittyen?
Juha Järvinen: Etenkin ihan siinä alussa, niin mitä lähdetään tutkimaan? Se vaikuttaa hyvin paljon tai kehittämään itse asiassa, mikä siinä on aiheena? Voiko sieltä kenties nousta jotakin asioita, jotka edellyttävät eettistä ennakkoarviointia. Ja tämähän on usein sellainen asia, joka saattaa joillakin aloilla olla, että ei, eihän meillä tehdä mitään sellaista, joka edellyttäisi esimerkiksi eettisten kysymysten pohdinta. Mutta voidaan ajatella, että jos vaikka suunnitellaan koneita, niin ei välttämättä se kone itsessään tarvitse mitään ennakkoarviointia. Mutta saattaa olla, että mitä se kone tehdään tai mitä sen kanssa tekee jotkut ihmiset, voi edellyttääkin, että tarvitaan ennen tätä kehittämistyötä arviointia siitä, että voiko tässä tulla esille jotakin eettisiä kysymyksiä, jotka edellyttävät esimerkiksi sitten lupamenettelyä. Puhumattakaan sitten siitä, että jos esimerkiksi kehittämisaiheeseen liittyy toimintoja tai sellaisia toimenpiteitä, jossa on mukana sitten, vaikkapa alaikäisten haastatteluja. Tämä on hyvin laaja tämä kirjo, mutta että hyvin sillä tavalla ennakoivasti mieluummin aina, että selvitetään etukäteen, että voisiko tässä olla jotakin kuin sitten jälkikäteen.
Laura Mattila: Hyvä, siinä tuli hyviä pointteja. Miten sitten hankkeen toteutusvaiheessa? Oletettavasti tietty se, että valmisteluvaiheessa on jo huolehdittu kaikista niin kuin luvista ja muista, mutta miten sinä Juha sitten sanoisit, että mitä toteutusvaiheessa on oleellista tehdä ja huomioida?
Juha Järvinen: Jatketaan ikään kuin sitä hyvien tieteellisten ja tällaisten menettelytapojen tekemistä. Eli seurataan, mitä siinä, useinhan hankkeen aikana saattaa tulla muutoksia siihen, mitä hankkeessa tehdään. Joskus se hankkeen fokus saattaa muuttua johonkin sellaiseen suuntaan, että saattaakin tulla eteen esimerkiksi tilanne, että siinä voi olla, esimerkiksi eettisiä kysymyksiä tulla eteen. Eli semmoinen ollaan valppaina siinä hankkeen toteutuksen aikana aivan samaan tapaan kuin pitää olla valppaana siinä, että mitä siinä hankkeessa sitten tuloksena syntyy. Sitäkin pitää seurata ihan samaan tapaan, että ollaan koko aika tarkkaavaisia siinä, ettei pääse syntymään tilannetta, jossa voikin olla sitten eettisiä kysymyksiä edessä.
Laura Mattila: Hyvä! Tähän liittyen minulle tulikin nyt semmoinen kysymys mieleen, että mitä sitten tapahtuu pahimmillaan, jos ei olekaan tehty sitä valmistelua ja huomioitu sitä, että hei, että nyt meillä on semmoinen tutkittava kohde, että me tarvitaankin eettistä ennakkoarviointia tai tutkimusluvissa pitää huomioida jotain erityistä, niin mitäs sitten tehdään? Kuka siinä vaiheessa toimii ja mitä korjausliikkeitä tulee tehdä? Onko sinulla Juha tähän antaa hyviä vinkkejä?
Juha Järvinen: No kyllä siinä vaiheessa, että on sitten viimeiset hetket, että mitä siinä… Totta kai voidaan sitten ottaa tarvittaviin tahoihin täällä Metropoliassa yhteyttä, että nyt me tarvitaankin nopeasti esimerkiksi, että hankkeen siinä vaiheessa on nyt sellainen tilanne käsillä, että me tarvitaan vaikka eettinen ennakkoarviointi. Niin kyllähän se on mahdollista tehdä sitten. Mutta vielä palaan mielelläni siihen ajatukseen, että on sellainen selkeä johdonmukainen tutkimus- tai kehittämissuunnitelma, joka pitää sisällään nämä asiat jo silloin etukäteen ja proaktiivisesti kuin, että ruvetaan sitten viime hetkessä tai viime metreillä tilkitsemään jotain tällaisia vuotokohtia niin sanotusti.
Laura Mattila: Hyvä eli se ennakointi korostuu kaikessa toiminnassa.
Juha Järvinen: Kyllä, ennakointi on ihan oleellisen tärkeää.
Laura Mattila: Mites sitten, kun hanke on saatu hyvin maaliin ja aletaan lähestyä loppuvaihetta? No mitä sitten hankkeen päättyessä tulee tehdä niin, kun se eettisyys huomioiden?
Juha Järvinen: Hankkeen päättyessä sitten niin tietenkin siinä hankesuunnitelman aikana on jo huolellisesti mietitty se, että mitä tapahtuu näille tutkimusaineistoille ja sitten myöskin tulosaineistoille ja miten ne tullaan säilyttämään ja minkälaisia mahdollisia velvoitteita esimerkiksi tietosuoja-asioihin tai salassapitoon, luottamuksellisuuteen liittyy. Kuitenkin sitten, mistä tässä oli jo vähän aiemmin puhetta, eli tähän aineistoon avoimuuteen ja aineistojen jatkohyödyntämiseen, niin se huomioon ottaen. Ja sitten tietysti semmoinen tilanne, että jos siinä hankkeessa on, usein hankkeessa on yhteistyötä ja tehdään eri osapuolten kanssa, mahdollisesti jopa esimerkiksi kansainvälisten osapuolten kanssa, niin silloin on sitten sovittava näiden osapuolten kanssa myöskin, että noudatetaan näitä yhteisiä ohjeistuksia ja noudatetaan hyvää tieteellistä käytäntöä ja noudatetaan tarvittaessa sitten tässä EU-alueella voimassa olevia tutkimuseettisiä ohjeistuksia.
Hanna Repo Jamal: Kyllä ja varmasti tässä kuten kaikissa muissakin hankkeen vaiheissa, niin myös täällä hankkeen päätösvaiheessa edelleen korostuu se ennakoinnin ja hyvän suunnittelun merkitys. Että se on tietysti jo hankala tilanne, jos vasta hankkeen päättyessä aletaan sopimaan, vaikka aineistojen avaamisesta tai käyttöoikeuksista tai muusta. Tässä ihan yksi lailla kuin muissakin hankkeen vaiheissa korostuu sama asia, että hyvin suunniteltu on jo ehkä puoliksi tehty. Mitäs Juha kenen vastuulle kuuluu TKI-hankkeiden eettisistä asioista huolehtiminen?
Juha Järvinen: Vastuunkanto sehän kuuluu hyviin tieteellisiin tai hyvin tieteellisesti käytäntöjen perusperiaatteisiin. Eli kyllä se vastuu on sillä ryhmällä, joka tietenkin sitä tekee ja sitä kyseistä hanketta tai projektia, mistä meidän kulloinkin puhutaan. Ja tämä vastuu on tällainen pitkä kaari, joka todella alkaa tuolta jo hankkeen ideasta ja se aina sinne loppuun julkaisemiseen ja tietenkin sitten siihen, miten aineistoja hallitaan tai minkälaisia vaikutuksia tällä hankkeella on. Eli vastuu on yhteinen silloin, kun puhutaan hyvistä tieteellisistä käytännöistä ja yhteinen vastuu siinä hankkeen tekijäryhmällä.
Hanna Repo Jamal: No tässä keskustelussa onkin tullut erittäin hyvin ensin näitä hankkeisiin liittyviä eettisiä näkökulmia. Ja kuten todettiinkin aiemmin, niin TKI-hankkeiden ja kehittämishankkeiden eettiset näkökulmat ei juurikaan toisistaan eroa, että ihan samanlaisista asioista on kysymys. Ja taustalla tässä kaikessa vaikuttaa hyvä tieteellinen käytäntö ja muut yhteiset kansalliset ja eurooppalaiset sopimukset, joiden ja pelisäännöt, joiden mukaan sitten toimitaan. Otetaan tähän jakson loppuun vielä kolme vinkkiä kuulijoille. Ja minä voisin itse tässä aloittaa ja nostaa vielä kerran sen ennakoinnin tärkeyden esille, että silloin, kun me ennakoidaan ja hyvin suunnitellaan jo siellä ennen kuin hanke alkaa, siellä suunnitteluvaiheessa erinäisiä asioita, niin vältytään silloin mahdollisilta vaikeuksilta siellä hankkeen myöhemmissä vaiheissa. Mites Juha, minkä vinkin sinä antaisit kuulijoille?
Juha Järvinen: Tuohon ennakoinnin lisäksi minä antaisin semmoisen vinkin, joka liittyy siihen ennakointiin, että perehtykää materiaaleihin. Nämä ovat yllättävän, ne ovat helposti saatavilla. Metropoliassa on asiantuntijoita, jotka neuvovat tarvittaessa. Nämä ovat sellaisia asioita, että sellainen lähestymiskulma ja sellainen kokonaisuus, joka liittyy kaikkiin hankkeisiin, jossa ei ole tyhmiä kysymyksiä, että aina kannattaa kysyä ja ottaa selvää, niin silloin kaikki sujuu odotusten mukaisesti ja tulee hyvä hanke. Ja myöskin kaikkiin tällaisiin mahdollisesti tarjolla oleviin koulutuksiin kannattaa osallistua, jos on aikaa. Ja vähitellen tavoite on tietenkin se, että me saataisiin tämä toiminta niin automatisoitua, että ei tulisi niitä tilanteita, jossa sitten joudutaan johonkin hankaluuksiin vaan, että kaikilla olisi kirkkaana mielessä mitä tehdään. Eli kysykää, olkaa rohkeita.
Laura Mattila: Edellä tulikin jo hyviä vinkkejä. Minä ehkä itse nostaisin esille vielä sen vastuun, mistä viimeiseksi Juhan kanssa keskusteltiin. Elikkä että hankkeessa kaikilla toimijoilla yhteinen vastuu siitä, että me toimitaan niiden eettisten pelisääntöjen mukaan. Kysykää, ennakoikaa ja muistakaa, että kaikilla on vastuu toimia oikein. Kiitos Hanna! Kiitos Juha, että tulit juttelemaan meidän kanssa! Tämä oli Datan jäljillä- podcast-sarjan viides jakso. Sarjan kaikki jaksot löydät Metropodiasta ja seuraavassa jaksossa me pureudutaan tietosuojaan ja miten siitä huolehditaan. Kuulemisiin!
[musiikkia…]
Ei kommentteja