Sydämellä terveydelle 3: Seksuaalisuuden puheeksiotto neuvolassa

Mitä on seksuaalisuuden puheeksiotto ja miten terveydenhoitaja voi tukea parisuhdetta vauva-aikana? Seksuaaliterveys on osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kuuluu kaikkien meidän perusoikeuksiimme.

Tässä jaksossa terveydenhoitotyön opiskelijat Henna Suomela ja Pinja Väänänen haastattelevat terveystieteiden maisteria ja seksuaalineuvojaa Noora Asplundia aiheesta. Jakson kuunneltuasi saat tietää mitä on seksuaalisuuden puheeksiotto, miten se näkyy neuvola terveydenhoitajan työssä ja miten raskaus sekä synnytys vaikuttavat seksuaalisuuteen. Lisäksi keskustelemme vauvan tulon vaikutuksesta parisuhteeseen ja miten parisuhdetta voidaan tukea neuvolassa.

Jaksoa voi hyödyntää terveysalan opiskelijat ja ammattilaiset. Tervetuloa kuuntelemaan Sydämellä terveydelle -podcastia.

Tämä podcast on julkaistu avoimella Creative Commons Nimeä-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen (CC BY-ND) -lisenssillä.

Jakson käsikirjoittajat: Henna Suomela, Pinja Väänänen
Tallenteen kesto: 38:35 minuuttia

1 kommentti

  • Neuvolaterveydenhoitaja sanoo:

    Mukava sattumalta törmätä neuvolatyötä käsittelevään jaksoon! Haluan kuitenkin kommentoida, että kuuntelijalle saattaa helposti tulla käsitys, että me terveydenhoitajat olemme taidottomia tai arastelemme ottaa seksuaalisuuteen liittyviä asioita puheeksi neuvolassa. Jaksossa viitataan opiskelijan tekemään ”pieneen galluppiin”, jonka mukaan 100 % koki, ettei seksuaalisuutta ole otettu puheeksi neuvolassa, ja vastaajat ihmettelivät, onko seksuaalisuus asia, mistä neuvolassa voi puhua. Kuten jaksossa tuotiin esiin, on seksuaalisuus käsitteenä moniuloitteinen, mutta edelleen suuri yleisö tai aiheeseen vähemmän tutustunut kokee seksuaalisuuden olevan sama asia kuin seksi. Ja uskon, että gallupiin vastanneiden kanssa on myös käynyt näin. Olen aivan varma, että vastanneiden kanssa on neuvolassa käsitelty esimerkiksi raskauden ehkäisyyn, lantionpohjan lihasten terveyteen, parisuhteeseen ja sen kuulumisiin, muuttuvaan kehoon, vauvan sukupuoleen, synnytykseen ja synnytyksestä palautumiseen sekä imetykseen liittyviä teemoja, jotka linkittyvät seksuaalisuuteen. Itse käytän puheeksiotossa hyvin harvoin käsitettä ”seksuaalisuus”, sillä se usein tulkitaan samaksi kuin ”seksi” ja saattaa pelästyttää.

Vastaa


The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.