TK-menetelmiä käytäntöön 3: YAMK-opinnäytteen vaikutuksista laajempaan vaikuttavuuteen
Tässä jaksossa sotejohtamisen alumni Tuija Huupponen ja yliopettaja Mari Virtanen keskustelevat YAMK opinnäytetöiden vaikutuksista ja laajemmasta vaikuttavuudesta Tuijan opinnäytteen Etävastaanotot suun terveydenhuollossa : suuhygienistien, hammashoitajien ja hammaslääkäreiden kokemuksia ja mielipiteitä pohjalta. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202303143561
Keskustelussa pohditaan Tuijan työn konkreettisia vaikutuksia, vaikuttavuutta ja vaikuttavuuden arvioinnin mahdollisia tapoja. Keskustelun keskiössä ovat vaikutusten ja vaikuttavuuden erilaiset näkökulmat (PESTE) ja mallit (Kirkpatrick, Phillips, Kaufman). Esiin nousevat mm. laadun paraneminen, tekninen tehokkuus, taloudellinen tehokkuus, kustannusvaikuttavuus, kustannushyöty, kokemukset ja koettu arvo. Lopuksi pohditaan vaikuttavan YAMK-opinnäytteen toimijoita ja heidän roolejaan osana onnistunutta opinnäytetyöprosessia.
Käsikirjoittaja: Mari Virtanen
Tallenteen kesto: 22 min
Podcast tiedostona: Lataa omalle laitteellesi (19.7MB)
MetroPodian RSS-syöte: RSS
00:00:09 Mari Virtanen
Hei vaan ja tervetuloa mukaan TK- menetelmiä käytäntöön sarjan pariin. Ja tänään me puhutaan Tuija Huupposen kanssa ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden vaikutuksista ja vaikuttavuudesta Tuijan opinnäytetyön kautta, konkreettisten esimerkkien kautta. Ja tää jakso, jota tässä tänään kuulette, niin kuuluu sarjaan siis TK-menetelmiä käytäntöön, joka on tarkoitettu kaikille sotealan opinnäytetöitä tekeville opiskelijoille ja heitä ohjaaville opettajille, jotka etsivät erilaisia ratkaisuja, vaihtoehtoja opinnäytetöiden toteuttamiseen ja ja tänään sitten tuolla vaikutus – vaikuttavuus näkökulmalla, konkreettisia esimerkkejä.
Lisäksi voikin kiinnostaa alalla toimivia kehittäjiä, tutkijoita, jotka tutkimisen kehittämisen innovaatioiden parissa työskentelevät ja voivat sitten saada toivottavasti uusia ajatuksia myöskin tästä meidän keskustelusta ja koko tän sarjan tavoitteena on tarjota konkreettisia esimerkkejä, käytännön työvälineitä, että miten viedä tätä asiaa käytäntöön ja sitten samalla selkiyttää myöskin TK-menetelmäosaamisen ja opinnäytetyön välistä yhteyttä, joka voi olla joskus, tarvitaan vähän vahvistusta, että miten tää kokonaisuus sitten muodostuu. Ja sitten tavoitteena on tuoda esiin, kun soveltavan tutkimuksen menetelmiä ja nyt sitten vähän eri kulmista.
Tänään tässä teemassa, siis minä yliopettaja Mari Virtanen Metropoliasta ja sotejohtamisen ylemmän AMKin opiskelija Tuija Huupponen.
00:01:58 Mari Virtanen
Tervetuloa Tuija. Kiva kun olet täällä.
00:02:02 Tuija Huupponen
Kiitos.
00:02:03 Mari Virtanen
Ja me jatketaan tuosta sun opinnäytteistä, jonka aihe oli?
00:02:08 Tuija Huupponen
Etävastaanotot suun terveydenhuollossa suuhygienistien, hammashoitajien ja hammaslääkäreiden kokemuksia ja mielipiteitä.
00:02:15 Mari Virtanen
Joo ja me tuossa edellisessä jaksossa puhuttiin ton sun työn määrällisestä tutkimuksesta ja siitä menetelmällisestä puolesta, että miten sä oot sen käytännössä toteuttanut ja nyt mä haluaisin tulla siitä siihen vaikutus- ja vaikuttavuusasiaan. Mitä sä ajattelet tuosta vaikutuksista ja vaikuttavuudesta? Mitä ne sulle niinku tarkoittaa?
00:02:40 Tuija Huupponen
No kyllä se on niinku se mitä siitä työstä sitten esimerkiksi vuoden tai 5 vuoden päästä on jäänyt käteen, on se sitten tekijälle itselleen tai sille työpaikalle tai yhteisölle tai jos nyt isossa mittakaavassa, niin vaikka Suomelle.
00:03:00 Mari Virtanen
Ja joo mä halusin ton kysyä tuohon alkuun, koska mä ajattelen tota niinku, että no osittain jollain tavalla samaa asiaa, mutta sitten kuitenkin mä ajattelen, että ne on aikalailla niinku erit, että kun me saadaan paljon vaikutuksia aikaiseksi ja säkin oot saanut paljon vaikutuksia, jotka ovat ne sen sun työn tulokset, ne niinku konkreettiset. Mitä vaikutuksia? Vedätkö lyhyesti yhteen, että mitä vaikutuksia siinä sun työllä saatiin?
00:03:26 Tuija Huupponen
Eli ihan jos niistä niistä tota niistä tuloksista lähden, niin aineiston perusteella vastaajat koki siis suun terveydenhuollon ammattilaiset, että etävastaanotoista olisi hyötyä potilaille ihan yleisesti. Oikeastaan kaikilla tasoilla ja että potilaan ja hoitohenkilökunnan välinen viestintä paranisi ja ylipäätään että kun se on paikasta riippumaton hoitomuoto, etävastaanotot, niin se kyllä palvelisi monia monissa paikoin, mutta haasteena sitten nähtiin, että no laitteet ja ohjelmistot on yhteensopimattomia. Suun terveydenhuolto on toimenpidekeskeinen ala, että mitenkäs sitten etävastaanotolla esimerkiksi diagnostiikka onnistuu eli on tämmöisiä diagnostisia ja myöskin sitten vuorovaikutuksen ja potilaan havainnointiin liittyviä haasteita, vaikka niissä sitten niitä nähtiin siellä positiivisellakin puolella.
Yhteenvetona sitten näistä mun tuloksista niin etävastaanotolle soveltuvina osa alueina, siellä nousi ylös: ohjaus ja neuvonta, esimerkiksi hoidon tarpeen arviointi, potilasohjaus, hoitoon sitouttaminen, terveysneuvonta, niin edelleen. Sitten tietyt toimenpiteet, kuten no alle kouluikäisten lasten suun terveystarkastukset ja erilaiset kontrollit, kuten oikomishoidonkontrollit.
Potilasryhmistä esiin nousi lapsiperheet ja siellä erityisesti sitten ensimmäistä lasta odottavat perheet ja myöskin sitten joitakin riskiryhmiä. Ja ylivoimaisesti suosituin etävastaanottomuoto oli sitten videovastaanotto, että puhelu ja chat ja muut tämmöiset niin tuli sitten paljon siellä perässä.
00:05:17 Mari Virtanen
Ja sähän olet tuossa antanut ikään kuin konkreettisen ohjeen siitä, että minkälaisia etäpalveluja kannattaisi järjestää. Ja näissä oli näissä sun tuloksissa nyt kun katsoo tota kenttää vähän laajemmin, niin näissähän oli yhtäläisyyksiä siihen, että mitä vaikka yksityiset terveysasemat jo tällä hetkellä palvelutarjonnassaan tarjoavat.
00:05:39 Tuija Huupponen
Kyllä, kyllä, joo. Ja varsinkin niinku tuossa korona-aikana, että mitä niinku tuolla julkisessa terveydenhuollossakin mitä on tehty, niin ne on ollut nuo lasten suun terveystarkastukset ja sitten jotain oikomishoidon juttuja, niin mitä siellä etänä on toteutettu kin kyllä.
00:05:55 Mari Virtanen
Ja toteutetaan jo?
00:05:57 Tuija Huupponen
Kyllä, joo, joo.
00:05:58 Mari Virtanen
Mä vaan ajattelen, seuraava kysymys olisi ollut toi, että oliko tässä jotain sellaista mitä ei tällä hetkellä jo niin kun tehdä, että nousiko tässä jotain sellaista esiin, että mistä voisi olla niin kun hyötyä sinne kohdeorganisaation tai organisaatioihin, että meidän palveluvalikoimasta puuttuu vielä joku asia esimerkiksi.
00:06:17 Tuija Huupponen
Niin no sepä se tässä, kun ei oikein niinku tiedä, että mitä kaikkea täällä Suomessa tällä hetkellä jo toteutetaan, että kun ei ole semmoista koottua tietopankkia tästä, ainakaan minun tietääkseni, mistä mä olisin voinut käydä näitä niinku vakoilemassa, että kun niitä on alueilla. tota niin julkisessa terveydenhuollossa alueilla itsekseen tehty, niin onko niistä sitten koottu mitään valtakunnallista niin ei ainakaan nyt tähän kohtaan sitten löytynyt, että toivottavasti sieltä on nyt sitten vastattu tähän kyselyyn, niin tällainen sitten tulisi julki.
00:06:52 Mari Virtanen
Ja ja tää tietysti tää meidän podcastjuttu ja sitten sä oot julkaissut tuohon Sotemuotoilijoihin blogitekstinä tätä, niin yksi meidän niinku tarkoitus tällä kaikella tietysti on tehdä näkyväksi sitä, että että sä oot vetänyt aika kattavasti yhteen, että mitä niistä, mihin tällä voisi olla niinku käyttöarvoa ja missä tätä voisi hyödyntää.
00:07:12 Tuija Huupponen
Kyllä.
00:07:13 Mari Virtanen
Ja musta sä sanoin tuossa niinku avainasian siitä, että kun siellä alueilla tehdään, että nyt kun meillä on hyvinvointialueet ja jokaisella alueella kehitetään omia palveluja,
00:07:26 Tuija Huupponen
Kyllä.
00:07:28 Mari Virtanen
niin tota siellä on varmaan aika monet miettii niitä samoja haasteita. Suun terveyshän on mun mielestä aika monesti esillä noista niin kun suurista yhteiskuntamme haasteista, että miten tää hoidetaan nyt niinku tulevaisuudessa kunnialla.
00:07:39 Tuija Huupponen
Kyllä.
00:07:49 Mari Virtanen
Mites tota niin kuin katsoo laajemmin, että joo sä olet saanut konkreettisia, tuossa olisi selkeä resepti, että joo näin kannattaa tehdä ja tällaisilla tavoilla kannattaa toteuttaa. Ja tota onko jotain palveluvalikoimaa, mitä voitaisiin lisätä. Jos ajattelee niinku laajemmin vaikka sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut, että digitalisaatio, etäpalvelut on yksi ratkaisu lisääntyvään palvelukysyntään, että voitaisiin niinku etäpalveluilla ratkoa hoitojonoja tai sitä saatavuutta parantaa tai miten sä ajattelet, että miten tää sun työ ja tän työn niinku tulokset voisi sitä työtä auttaa.
00:08:25 Tuija Huupponen
Niin mä ainakin toivon että että kun tätä työtä katsoo niin, niin se niinku herättäis miettimään, että on se sitten niinku hyvinvointialue tai yksityinen tai mikä tahansa niin, että voisiko tämä olla hyödynnettävissä meillä tai jos meillä jo tehdään, miten meillä tehdään. Minkäänlaisiin välineisiinhän mä en ole tässä ottanut kantaa. Se on niinku oma asiansa, mutta että koska selkeästi tän aineiston perusteella niin etävastaanotoissa nähdään se potentiaali ja siellä nähtiin se, että ammattilaiset siis koki niin, että asiakkaat olisivat valmiita, he hyötyisivät siitä, että enemmänkin ehkä nyt täällä nousi se, että se on se ehkä se ammattikunta kun, jos voi sanoa että jarruttaa tai ainakin niinku miettii just tähän toimenpidekeskeisyyteen liittyen ja näin että voiko tätä hyödyntää. Niin nähtäisiin se, että tää on niinku siihen tota niin matalan kynnyksen palvelu mitä peräänkuulutetaankin nykyään ja ennaltaehkäisy on se mitä suun terveydenhuollossa myös paljon pidetään arvossa, että tää on niinku työkalu siihen.
00:09:41 Mari Virtanen
Ja, ja, voisi olla hyväkin työkalu ja jotenkin tuossa, että ei niin kun, ei ole vaan varmasti niinku vastaus kaikkeen, mutta ehkä se sellainen jollain tavalla asiakkaitten kohderyhmien profilointi ja se, että ketkä voisivat hyötyä tällaisesta palvelusta. Toimenpidekeskeisenä toimenpiteet on pakko tehdä paikan päällä, mutta mitä muuta me voitaisiin näillä etäpalveluilla mahdollistaa ja toi on mun mielestä niinku, vaikka toi ennaltaehkäisevä työ, niin siihen näin itse toisen alan ammattilaisena voisin ajatella, että siihen täällä voisi olla niinku paljon käyttöarvoa.
00:10:14 Tuija Huupponen
Kyllä, kyllä.
00:10:14 Mari Virtanen
Ja samoin kuin tossa kun katsoo Suomen niinku maata, demografista kokonaisuutta, ja sitä että miten väestö on hajaantunut, palveluita kuitenkin joudutaan keskittämään. Ihan väistämätöntä, niin niin myöskin sellaiseen niinku palvelun laadun ja tota siihen saatavuuteen, niin iso mahdollisuus olisi myöskin tällä, että se varmaan jää vähän nähtäväksi tuossa tulevien vuosien tuota aikana, että minkälaiset ne vaikutukset, niinku laajemmat, ja laajempi vaikuttavuus voisi olla.
Ja tota tohon niinku vaikuttavuuteen liittyen niin, mun piti ihan kaivaa siis mun omasta jo vanhasta väitöskirjasta vuodelta kaksituhattakahdeksantoista niin, niin tota vaikuttavuuden arviointiin vanhoja malleja, että meillä on Kirkpatrickin, Phillipsin ja Kaufmanin mallit ja tota ensimmäinen ja toinen taso siellä on niinku tyytyväisyys johonkin, vaikka muuttuneeseen palvelutarjontaan. Sitten on tällaiset tiedolliset muutokset. Sitten on ne käytännössä tapahtuvat muutokset, organisaatiossa tapahtuvat, sitten kustannusvaikutukset ja sitten siihen koko yhteiskuntaan vaikuttavat asiat ja kun sitä katsoo niin kun näistä; laadun paraneminen, tekninen tehokkuus, taloudellinen tehokkuus, kustannusvaikuttavuus, kustannus-hyöty, kokemukset, koettu arvo. Niin miten sä ajattelet, että tää sun työ niinku näihin teemoihin vastaisi?
00:11:50 Tuija Huupponen
Joo eli ihan ihan niinku, kun mä aloin tätä aihetta miettimään niin mulla just oli oli tämmöisiä näkökulmia itsellä siinä mielessä eli vähän niinku poliittista, ekonomista, sosiaalista, sitten teknologiaan liittyvä ja myös tämmöinen ekologinen näkökulma. Eli ainakin tuolla liiketoiminnassa on tämmöinen kun PESTE-analyysi käytössä niin, niin se on mulle sieltä ehkä jäänyt päähän ja mä sitä kautta myös mietin tätä, että mitä hyötyjä, miksi mä haluan tutkia tätä aihetta? Mitä hyötyjä tästä voisi olla?
00:12:23 Mari Virtanen
Niin ja toi on tota, me niinku kaikilla näillä siis kaikilla töillä ainakin mitä itse olen kautta aikojen ohjannut niin, niin mehän saadaan vaikutuksia. Aina me saadaan konkreettisia tuloksia, konkreettisia vaikutuksia siinä kohdeorganisaation. Sun työ on ollut vähän erilainen kun sä oot mennyt niinku koko Suomen kenttään ja tota siinä sen takia ehkä halusin sun kanssa puhua tästä vaikuttavuudesta ja sitten niinku laajemmasta näkökulmasta, että mitä tällä työllä voitaisiin niinku laajasti saavuttaa ja ja tota mä haluaisin jollain tavalla viedä tän vaikuttavuuden arvioinnin myöskin siihen opinnäytetyöprosessiin, että jotenkin siinä vaiheessa jo ajateltaisi, että mitä muuta tavoitteena on muuttaa sitä työelämää, kehittää siitä työelämän toimintoja. Mutta mitä muuta? Mitä isoa?
00:13:08 Tuija Huupponen
Kyllä. Että kun mäkin mietin silloin tuota analysointivaiheessa, kun tuli sitten käytyä läpi että mitäs mitäs tota jatkoaineita tästä voisi sitten nousta, niin tää, siinä siinä se tuli sitten ehkä jo käytyä läpi, että mä niinku mä toivoisin että kun nyt on, ehkä ensimmäistä kertaa, suun terveydenhuollon alan ammattilaisilta tästä tällä tässä laajuudessa kysytty, niin sitä hyödynnettäisiin on se sitten mikä instanssi tahansa sitä hyödyntäisi sitten eteenpäin, että otettaisiin se seuraava askel ja ja tehtäisiin esimerkiksi jonkinlaisia selkeitä kansallisia ohjeistuksia niin, että me saataisiin tää ammattikunta niinku uskaltamaan ja että se olisi niinku just näyttöön perustuvaa semmoista, niinku tiedolla johtamista. Että tässä on nyt se palveluvalikoima mitä sä voit, pohjautuen tähän tietoon, niin käyttää ja ja totta kai pitää olla sitten niinku kaikki laitteet ja yhteydet ja tämmöiset kunnossa, että sehän valitettavasti niinku meidänkin alalla vähän nakertaa siellä, kun ei ei tota niin aina järjestelmät toimi tai ne on hirveän niinku monivaiheisia, mutta että olisi niinku joku semmoinen käsikirja näistä näistä hyödyistä ja potentiaalista ja ja ohjeet tosiaan, että näitä voi ihan hyvällä omalla tunnolla tarjota ja se hoidon laatu ei siitä kärsi, että niihin on tutkimustietoa, tietoa kyllä maailmalta jo olemassa.
00:14:33 Mari Virtanen
No tää on ehkä toi, niinku se semmoinen uskallus, ja sellainen että että kun katsoo nyt vuosia taaksepäin, että minkälainen niin kun teknologinen ja digitaalinen murros tässä on alla niin, ehkä se onko se, se uskallus se?
00:14:46 Tuija Huupponen
Se se varmaan niinku on ja ja totta kai on tärkeätä, että niitä no niin sanotusti soraääniäkin tulee ja on hirmu tärkeä kuulla kuulla niitä, että saadaan siitä koko kokonaisuudesta ja uusista malleista tai mitä palvelupolkuja ne onkaan niin, niin saadaan niinku toimiva, että se on niinku sitä oppimista se koko matka, että kaikki mielipiteet pitää tuoda esiin ja niitä pitää kuunnella, mutta ei me voida jäädä sitten niinku paikoilleen nyt, kun kuitenkin on haasteita suun terveydenhuollossa, niinku sotealalla ylipäätään. Että meidän pitää saada nää resurssit riittämään ja niin poispäin, niin meidän pitää miettiä jotain uusia tapoja.
00:15:23 Mari Virtanen
Ja ja siellä niinku tosi tärkeätä toi semmoinen kevyt jarruttaminenhan on tosi tärkeätä, että ei niinku myöskään siinä jollain tavalla hypessä mennä siihen ajatukseen, että me ratkaistaan tällä etäpalvelumalilla kaikki ja tota että se olisi jotenkin niin kun ajatus oli se, että aina joku uusi keksintö olisi parempi kuin vanha. Sehän ei välttämättä mene niin.
00:15:44 Tuija Huupponen
Nii-iin.
00:15:44 Mari Virtanen
Mutta se ehkä enemmän että, että oltaisi avoimin mielin kohtaamassa niitä uusia mahdollisuuksia ja sitten poimimassa niille kohderyhmille, joille se sopii ne, niin ne oikeat valikoimat sinne ja ja laajentaa sitä ja tuossa sä sanoit jo aikaisemmin jossain että, että nähtiin jotenkin näiden henkilöstön kokemusten perusteella, että asiakas on jo valmis.
00:16:04 Tuija Huupponen
Kyllä.
00:16:05 Mari Virtanen
Niin sitten mietin aina, että miksipä me emme terveydenhuollon ammattilaisina olisi myöskin vähän valmiimpia tai voitaisiinko me olla vähän valmiimpia? Että se tota, se on hyvä kysymys ja sitä kohti varmasti mennään ja vähän semmoinen, että eihän me voida niinku välttyä tuolta, että mikä tän hetken maan tilanne ja ja tota terveydenhuollon tilanne, niin pakkohan on jonkunlaisia ratkaisuja niin kun ehdottaa ja keksiä ja ottaa käyttöönkin.
Mutta sitten mä vielä mietin tota vaikuttavuutta niin kun, jos mennään siitä taaksepäin siihen opinnäytetyöprosessiin ja miten niin kun sitä vaikuttavuutta kohti voitaisiin mennä jo siinä opinnäytetyöprosessissa? Ja me ollaan Raisa Varstan kanssa kirjoitettu tällaiseen TKIO-reseptikirjaan artikkeli, aiheena kohti vaikuttavaa YAMK- opinnäytetyötä, ja reseptikirja on tulossa ulos ihan näillä näppäimillä ja tota siellä me ollaan niinku tunnistettu niitä toimijoita, että mitkä kaikki johtavat tai voisivat johtaa siihen vaikuttavaan työhön ja siihen, että sen vaikuttavuus huomioidaan jo niinku hyvin varhaisessa vaiheessa.
Ja siellä on nyt niin kun esimerkiksi 3 roolia, että siellä on opiskelijan rooli, tietysti keskeinen aina, että miten se opinnäytetyö lähtee etenemään, sitten siellä on ohjaajan rooli ja sitten siellä on työelämän tuki. Ja me nyt ollaan tässä jo kuultu, sun rooli on ollut merkittävä ja sä oot tehnyt itsenäisiä päätöksiä koko tuon prosessin ajan. Mutta tota haluatko kommentoida vaikuttavuuden näkökulmasta niin kun työelämän tukea, ohjaajan tukea ja ehkä sitä mitä muuta tuohon liittyy, kun se sun oma oma rooli?
00:17:42 Tuija Huupponen
Niin tosiaan niinku sanoit, että kun tää mun työ on ollut nyt silleen erilainen, että mulla ei ole ollut sitä työelämäohjausta siinä oikeastaan niinku tai ei ole niinku vahvasti ainakaan ollut mukana, että toki muutama kontakti, mutta sitten työt jotka tehdään tilaustyönä tai tai selkeästi jollekin niinku työpaikalle niin silloinhan sillä työelämällä on hirveän iso rooli ja se toivottavasti on semmoista vastavuoroista keskustelua sitten siinä koko prosessin ajan, että tota se lopputuloskin on sitten sellaista mitä on ehkä lähdetty hakemaan, että se nähdään sitten myös vaikuttavana siellä.
00:18:23 Mari Virtanen
Mutta kyllä vaikka sun työ oli nyt vähän toisenlainen niin, niin vaikka sulla ei ollut niinku nimettyä työelämäohjaajaa tai työelämäkumppania, niin sulla oli nää yhteistyöliitot. Ja tota hyvin varhaisessa vaiheessa kontaktoit ne liitot jo ja se valohan oli niin vihreä, kuin se vaan niinku voi olla.
00:18:41 Tuija Huupponen
Kyllä, joo ,että aihe aihe niinku mulla nyt sattui silleen niinku hyvään saumaan, että tää kiinnostaa kovasti ja on ajankohtainen niin, niin tota oli hyvin, hyvin positiivinen vastaanotto.
00:18:53 Mari Virtanen
Joo ja toi tota mä niin kun ohjaajana näen sen, että mikä hirveä niinku motivoiva vaikutus sillä on, että sä teet työtä, jolla on on merkitys. Sä teet työtä, jonka tuloksista joku on jo etukäteen kiinnostunut.
00:19:06 Tuija Huupponen
Kyllä.
00:19:07 Mari Virtanen
Siitäkin ollaan jo kuultu, että milloin aineisto avataan ja ja milloin tästä voitaisiin tehdä jatkoa ja tota siihen saakka, kun työ on tota on jo julkaistu, mutta sä olet valmistunut, niin sen jälkeen voi miettiä tota, että mitä tässä sitten mahdollisesti seuraa ja tota siinähän tullaan siihen vaikuttavuuteen myöskin.
00:19:23 Tuija Huupponen
Kyllä joo ja tosiaan se, että miten sitten sen kun tulokset on itsellä niin se se viestin eteenpäin vieminen, että nykyään näitä kanavia onneksi on niin monta ja alustoja, että siellähän sitä itse sitten luo itselle oikeastaan sitä kuulijakuntaa myöskin.
00:19:43 Mari Virtanen
Kyllä ja ja tuohon vaikuttavuuteen, että nythän on niin, me tiedetään, että se on sun työ tuotti uutta tieteellistä tietoa, uutta tietoa alalle, merkittävää, sitten se, että miten vaikuttaa laadun paranemiseen, kustannusvaikuttavuutta, kustannushyötyä, niin sehän olisi semmoinen, niinku seuraava aihe. Hyvä.
00:20:06 Tuija Huupponen
Kyllähän tästä jatkoja saisi, vähän niinku nälkäkin kasvaa kyllä syödessä, että kyllä tästä niinku jatkomahdollisuuksia on. Ja ja toki kehitys meidänkin alalla, suun terveydenhuollossa menee, juna vääjäämättä eteenpäin, niin siellä toivottavasti sitten ollaan mukana ja vähän niinku tutkimassa edelleen.
00:20:28 Mari Virtanen
Joo ja tää on mielenkiintoinen, tosi mielenkiintoinen teema siitä, että kun mennään niistä vaikutuksista kohti laajempaa vaikuttavuutta j minä ajattelen ammattikorkeakoulun edustajana, että että näillä EQF7 tason töillä, joita ylemmässä AMKissa teette, niin niillähän on siis loputtoman paljon potentiaalia työelämän kehittämiseen käytännössä ja meiltä esimerkiksi Metropoliasta valmistuu joka vuosi niin 30 digikliinistä asiantuntijaa ja 60 sotejohtamisen asiantuntijaa ja tota tällä jengillä, 90 vuodessa, niin aika merkittäviä muutoksia ihan varmasti saadaan aikaiseksi, kunhan annetaan vähän aikaa.
00:21:11 Tuija Huupponen
Kyllä.
00:21:13 Mari Virtanen
Kiitos sulle, Tuija, tästä.
00:21:15 Tuija Huupponen
Kiitos.
00:21:16 Mari Virtanen
Mielenkiintoisesta keskustelusta ja kiitos sulle, joka siellä linjalla kuuntelet ja tota pysyhän kuulolla. Seuraavan kerran puhutaan laadullisesta tutkimuksesta.
Lisäksi TK-menetelmiä käytäntöön ja TK-menetelmiä soveltamassa -sarjojen aiemmat jaksot voit kuunnella tästä:
- TK-menetelmiä käytäntöön 1: Käytettävyystestaus
- TK-menetelmiä käytäntöön 2: Määrällinen tutkimus YAMK-opinnäytteen menetelmänä??
- TK-menetelmiä soveltamassa 1: Miksi TK-menetelmien osaaminen on tärkeää?
- TK-menetelmiä soveltamassa 2: Voidaanko YAMK-opinnäytetyöllä vastata työelämän kehittämistarpeisiin?
- TK-menetelmiä soveltamassa 3: Miten huomioin tutkimusetiikkaa ja tietosuojaa työelämän kehittämisessä?
Ei kommentteja